fbpx

Zöldet a zöldben látó permetezés: 78%-os szermegtakarítás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 28.

Az izraeliek megcsinálták: 20 km/ha-val száguldva is valós időben dönt a gép arról, hogy hova, milyen és mennyi szert fújjon. A mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a zöldet a zöldben, sőt az adott gyomfajt is felismerni.

 

növény
Tesztelik a szórás pontosságát (forrás: futurefarming.com)

 

A technológiát a modern szenzorok, az elképesztően gyors számítási kapacitás és a deep learning technológia teszi lehetővé, erről itt írtunk legutóbb. Szépsége, hogy független magától géptípustól, azzal szemben egyetlen követelmény van: képes legyen a fúvókákat egyenként üzemeltetni.

 

Gyom az állományban

Az izraeli Greeneye Technology máris kereskedelmi forgalomba hozta az új, precíziós permetezési technológiát. A vállalat azt állítja, hogy mesterséges intelligencia-kompatibilis gyomirtás bizonyítottan 78%-kal csökkenti a kivitt herbicid mennyiségét, a permetszerre fordított költségek pedig bő 50%-kal csökkennek. A technológia 95,7%-os pontossággal észleli és permetezi le a gyomnövényeket a kultúrnövények között (zöldet a zöldben). A rendszert úgy tervezték, hogy zökkenőmentesen integrálódjon bármilyen márkájú vagy méretű kereskedelmi permetezőgépbe. Ezenkívül biztosítja, hogy a precíziós permetezés ugyanolyan sebességgel történjen, mint a normál kezelés – 20 km/h-val –, így nem csökken a területteljesítmény.

 

 

Gyomot a gyomtól is megkülönbözteti

A Greeneye rendszerben a hardver és a szoftver kombinációja elképesztő sebességgel, menet közben hoz gyomkezelési döntéseket. A permetezőgépekre szerelt kamerák másodpercenként 40 képkocka sebességgel rögzítik a látványt, lehetővé téve a gyomok gyors észlelését és fajszintű meghatározását. A gyomfelismerésnek úgy van igazán értelme, ha ennek eredményeként más-más szert is választ a gép a kezelésre. A Greeneye éppen ezt teszi. Egy osztott tartállyal ugyanis megoldható, hogy a program két különböző hatásmechanizmusú herbicid közül válasszon, miután felismerte a gyomot. Jelenleg a gazdák gyakran alkalmaznak tankeverékben talajhatású és levélen át felszívódó gyomirtó szereket, ami jellemzően a levélherbicidek pocséklásával jár. A mesterséges intelligencia révén levélherbicidek csakis a gyomokra kerülnek és csakis a szükséges mennyiségben – a megtakarítás jelentős része itt keletkezik. A szomszédos növényeket nem érinti a szer.