fbpx

Nyitógondolatok a tavaszi kapások vetéséhez

Írta: MezőHír-2022/03 lapszám cikke - 2022 március 10. -Hirdetés

Vetésre(fel)készülés

Ha időjósok lennénk, sok mindent másként tennénk a mezőgazdaságban. De nem vagyunk azok, így csak készülhetünk a jóra vagy a kevésbé jóra. Információkat gyűjthetünk, elemezhetünk, jobban megérthetjük a növényeink igényeit, a talajaink életét, működését.

Talaj(élettel)gazdálkodás

A talajaink a növényeink közvetlen élettere, takarmánya és istállója is egyben, ha a környezetük viszonyait az állattenyésztéséhez hasonlítjuk. A nitrogénellátottságot most érdemes vizsgálni, mert ha tudjuk, mi van a talajban, még érdemileg is beavatkozhatunk. A módszer mint ásványinitrogén-vizsgálat ismert. A vizsgálatra addig van lehetőségünk, míg a talaj hőmérséklete 5 oC alatt van. A minta a tárolás és szállítás idején sem melegedhet fel ennél jobban.

A Syngenta kísérleteiben a napraforgó talajvizsgálatra vonatkozó ajánlásairól itt olvashat: syngenta.hu

Az eredmények ismeretében kevésbé lőhetjük mellé a tavaszi nitrogéndozírozásunkat. Több országban ezt a tél végi vizsgálatot kalászosok alatt 60 cm-ig, míg napraforgónál legalább 90 cm-ig elvégzik.

Értékeljük az előző évi növényvédelmi kihívásokat a táblákon

Tekintsük át, milyen gyomviszonyokkal, rovar- és betegségnyomással kellett szembenézniük a tábláinknak. Ezek az információk segítenek a növényvédelmi döntések meghozatalában; ahol ott volt a kártevő, úgy ott valószínűleg 2022-ben is ott lesz (1. kép).

Egy kevésbé sikeres gyomirtás hatással lesz az utónövény gyomviszonyaira is! A kukoricabogár imágójának és lárvájának leküzdésére alkalmas területkiválasztás mellett a talajfertőtlenítéssel egybekötött vetésnek is szerepelnie kell a tervben!

A Syngenta megoldásairól bővebben itt olvashat: syngenta.hu

Tárjuk fel tábláink titkait

Valljuk be, mindig van egy (vagy több) parcella, amellyel bárhogy is próbálkozunk, egyszerűen nem fog olyan jól teljesíteni, mint a többi. A szántóföldi viszonyok és az egyes táblák hozamainak megértése segíti a helyes vetésforgó meghatározását, hogy mely növények lesznek ott jövedelmezőek, lesz-e értelme bizonyos inputoknak, és hogyan válasszuk meg a vetés technikai paramétereit. Egyéb szempontok is előtérbe kerülnek, ilyen a téli betárolt csapadék mennyisége, a domborzati viszonyok, a termőréteg vastagsága (2. kép) és a talajhőmérséklet kérdése is vetés előtt.

A Syngenta kukoricavetésre vonatkozó szakmai anyagát itt olvashatja: syngenta.hu

Ha további tippeket szeretne kapni a hatékony 2022-es vetési terv elkészítéséhez, forduljon értékesítési képviselőinkhez. A Syngenta minden egyes hektárban rejlő lehetőséget segíthet maximalizálni.

SZERZŐ: DR. BÓDI ZOLTÁN, SZELECZKI ATTILA • SYNGENTA KFT.

Syngenta