fbpx

A sikeres gyomszabályozás 10 parancsolata

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 22.

Ami elmaradt ősszel, azt tavasszal kell pótolni. Van, amit most kicsit nehezebben, kicsit drágábban tudunk elvégezni, de muszáj lesz. A következő szezon gyomszabályozását pedig már most alapozzuk meg a 10 parancsolat szerint.

 

buza gyom egysziku rezisztens

Egyszikűt az egyszikűből irtani nem könnyű, pláne, ha rezisztens (Forrás: Corteva)

 

Tavaly ősszel az időjárási viszonyok miatt sem a repcében, sem a búzában nem volt sikeres a gyomirtás, ezért tavasszal nehezebb dolgunk lesz az 5 fok felett vígan csírázó, télen is fejlődő gyomállománnyal szemben. (Lásd írásunkat a témában: A kalászosok őszi gyomirtása.) A Succesfull Farming összefoglalta a sikeres gyomirtás 10 parancsolatát, amit valóban érdemes megszívlelni.

 

  1. Ismerje fel a táblában kelő gyomokat, és legyen tisztában életmódjukkal. Ez az összes többi parancsolat alapja. A helyi gyomviszonyok ismerete, és az a tudás, hogy ez mennyiben befolyásolja az éppen termesztett haszonnövény terméskilátásait, minden további beavatkozás alapja.
  2. A vetésforgó a hatékony gyomirtást is szolgálja, egyben a rezisztenciakezelés kulcsfontosságú eleme. Sokszor csak az előveteményben van lehetőségünk olcsón és hatékonyan megfékezni egy veszélyes egy- vagy kétszikű gyomot.
  3. Rotálja az alkalmazott gyomirtókat azok hatóanyaga, hatásmechanizmusa alapján.
  4. Használjon olyan gyári kombinációkat, amelyek már elve több hatásponton támadják a konkurens növényt. Fontos, hogy ezek legalább egyike olyan hatóanyag legyen, amelyik „rezisztenciatörő”, azaz még nem alakult ki ellene ellenállóképesség a gyomvilágban.
  5. Fontos, hogy az ajánlott dózist teljes egészében kivigye a táblára. Ezzel egyrészt csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét, másrészt biztosítja vele, hogy a következő kezelés idejéig védettséget élvezzen a tábla.
  6. Szemlézze a táblát, keressen túlélő gyomokat a permetezés után. Ha talál ilyeneket, akkor az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy jövőre problémái lesznek a rezisztens biotípusokkal.
  7. Az alapkezelés nem elég, használjon posztemergens szereket még a következő gyomhullám megerősödése előtt.
  8. A vetésforgón kívül a művelésmódoknak is nagy hatásuk van a talaj gyommagkészletére. A szántásról éppúgy nem szabad teljesen lemondani, ahogy a táblaszegélyek ápolásáról sem. A szabadjára engedett konkurensek magvai még legalább 3 éven át gondot okoznak a táblában.
  9. Használjon tiszta gépeket, különösen a betakarítás során, különben saját maga fogja terjeszteni a beérett gyommagokat. A kombájn és a pótkocsi hatékonyabban szaporítja a gazt, mint a szél vagy az állatok.
  10. Legyen tisztában az elmaradt haszonnal. A kezelés költsége és nyeresége kiszámításakor nem árt tudni, hogy ha késlekedik a kezeléssel, akkor az a gyomfejlődés minden fázisában újabb 2 százalékkal csökkenti a potenciális hozamot.