fbpx

Május végéig kritikussá válik a csapadékhelyzet

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 24.

Az őszi vetések Európa legtöbb részén eddig igen jó állapotban vannak, érdemi fagykár sehol nem érte a földeket. Sajnos május végéig a szokásosnál melegebb és sokfelé szárazabb időjárás várható, a csapadékhiány nálunk kritikussá válhat.

búzatábla
Még jól néznek ki a táblák, de az előrejelzés kevés esőt ígér (fotó: Horizont Média)

Kifejezett vízhiány

A JRS MARS növényállapot-figyelő rendszer legfrissebb jelentése szerint Közép-Európa és Nyugat-Európa kiterjedt területein jelentős csapadékhiány mutatkozik. Ennek ellenére eddig kevés negatív hatást tapasztalni a vetésekben. Hazánk teljes egészében vízhiányos területnek minősül. Aszály még nem alakult ki a földeken, de már csak egy lépésre állunk tőle.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRS MARS

Ahol máris aszály van

Nem ilyen szerencsés Portugália, Spanyolország és Franciaország déli része, illetve Olaszország észak-nyugati része, ahol a tartós vízhiány már aszályhoz vezetett. Ezekben a régiókban a talajok és a víztározók vízkészlete is alacsony. A májusig végéig szóló szezonális előrejelzés a szokásosnál szárazabb körülményeket valószínűsít a térségben, ami rossz hír Európa zöldség-gyümölcs ellátása szempontjából. Már most drágábbak a spanyol importból származó áruk, mint amit pusztán a termelési költségek emelkedése indokol. Ugyanakkor csapadéktöbblet figyelhető meg Törökország középső részén és Nyugat-Oroszországban, amit túlnyomórészt előnyösnek tartanak az elemzők.

Északon megint túl meleg van

Kifejezett hőmérsékleti többlet halmozódott fel Európa északi területein, Németországban, Nyugat-Lengyelországban, Dániában és a brit szigeteken. Ez önmagában még nem rossz hír, de elképzelhető, hogy a meleg tél kedvezett a kártevő rovarok túlélésének, ami később növényvédelmi gondokhoz vezet. A szezonális előrejelzés szerint Európa nagy részén folytatódik a szokásosnál melegebb időjárás.