fbpx

Elmosták az esők a brit vetéstervet: repce alig, sör lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 09.

Nagy-Britanniában az esőzések miatt 2000-ig visszamenőleg nem látunk ennyire kudarcos őszi/kora tavaszi vetési időszakot, mint a mostani volt. A júniusi felmérések alapján extrém kevés búzát és repcét aratnak idén. Tavaszi árpából viszont, ha muszájból is, de rengeteg lesz a szigetországban.

aratás
Évtizedek óta nem láttak ilyen kis repceterületet a britek (forrás: YouTube/Bionature UK)

Extrém sok eső az őszi vetéskor

Többször beszámoltunk róla, hogy Nyugat-Európában annyira csapadékos volt az ősz és a tavasz, hogy több növényt csak nagy nehézségek árán tudtak elvetni, illetve komoly áradások belvizek zsugorították tovább a kikelt állományokat. Az Egyesült Királyságban 1836 óta nem mértek annyi csapadékot 2023 szeptembere és 2024 májusa között, mint most: 1157 mm eső hullott le. A feljegyzett mennyiség 25%-kal haladta meg az elmúlt öt év átlagát.

Így az őszi és a tavaszi vetési munkák is zavart szenvedtek, a kikelt állományok pedig részint a víznyomás, részint a napsütés hiánya miatt fejlődtek rosszabbul. A helyiek az 1995/96-os szezon óta nem tapasztaltak olyan kevés napfényes órát, mint idén. Az időjárás az őszi vetésű növényeket érintette súlyosabban.

A teljes búzaterület a becslések szerint 1,56 millió hektár, 9%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. 1981 óta csak egyszer, 2020-ban mértek ennél is kisebb búzaterületet az Egyesült Királyságban. A repce visszaesése egészen radikális: 21%-kal kisebb az idei területe, mint tavaly volt. A 307 ezer hektáros felület 2000 óta a második legkisebb, és 59%-kal marad el a 2012-es csúcstól.

Tavaszi árpával, zabbal pótolták

Az árpa összterülete nagyobb, mint tavaly volt, de az ötéves átlagnál csak 1%-kal jobb, 1,2 millió hektár. Ez azért sikerülhetett, mert a kudarcos őszi vetést (-12%) egy sikeres tavaszi követte (+18%), így most a növény teljes területének kétharmadát a tavaszi árpa foglalja el. Az elmúlt 20 évben csak kétszer mértek 800 ezer hektárnál nagyobb tavasziárpa-területet.

A kieső búzaterületek más részét zabbal igyekeztek pótolni tavasszal, így ez most 180 ezer hektárt foglal el (+9% vs 2023). A növekedés ellenére ez még mindig kisebb, mint az ötéves átlag.

A kalászosok teljes területe 3%-kal csökkent (2,9 millió hektár), ennél kisebb területről utoljára 2007-ben arattak a britek. Ha a repce területcsökkenését is hozzávesszük, akkor 2000-ig visszamenőleg nem látunk ennyire kudarcos őszi/kora tavaszi vetési időszakot a szigetország történetében.