fbpx

Megnövelt források a gazdaságok korszerűsítésére

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 01.

Már a termelők 99 százalékának a bankszámláján van a területalapú, a napokban pedig megkezdődött az AKG- és ökogazdaság-támogatási pénzek kiutalása.

gabonasiló

Modernebb gazdaságok, új ipari kapacitások

A tavaszi munkák megkezdéséhez szükséges támogatásokat az Államkincstár február közepéig kifizette a gazdálkodóknak, az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási támogatások végkifizetését pedig a múlt héten megkezdték – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn, Nagykátán. Feldman Zsolt az agrárgazdaság aktuális kérdéseivel foglalkozó gazdafórumon arról beszélt, hogy a megnövelt forrásokból a gazdálkodók modernizálhatják a gazdaságaikat, és új élelmiszeripari kapacitások létesülhetnek.  Az elmúlt évben a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt források nagyságrendjével megegyező, 1500 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki mezőgazdasági vállalkozások, élelmiszer-feldolgozók és vidéki települések számára.

Tervezzenek előre!

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy február közepére a mezőgazdasági termelők 99 százalékának kifizették a területalapú támogatást, a múlt héten pedig megkezdődött a 2021. évi agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási támogatások végkifizetése. Minden érintett azon dolgozik, hogy a gazdálkodók minél hamarabb megkapják a nekik járó forrásokat. – Tervezzenek előre, gondolkodjanak középtávon, ahogy a saját gazdaságuk fejlesztése ezt igényli – javasolta az államtitkár.