fbpx

Jól halad a hagymaexport, 4 hónap maradt mindent eladni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 02.

Az európai hagyma fontos kertészeti termék, tengereket utazik át, hogy a világ legmesszibb pontjaira is odaérjen. 2021-ban kiváló volt a termés, a hollandok aggódtak is, hogy vajon minden gond nélkül értékesíteni tudják-e.

hagyma
A csúcstermést nehezebb eladni (forrás: gfellerbio.ch)

Még mindig sok hagyma van a raktárakban

2021-ben csaknem 10 százalékkal több hagyma termett az unió területén, mint a megelőző évben, 7,3 millió tonna. Hollandia nemcsak a közösség egyik legnagyobb hagymatermesztője, de Európa kapujaként azért is felel, hogy az áru minél zökkenőmentesebben elhagyja a térségünket. Január végéig megfelelő tempóban zajlottak a kiszállítások a holland kikötőkből, a megszokott mennyiségnél 2 százalékkal több hagyta el a szárazföldet. Erre nagy szükség is van, mert a raktárakban még mindig sok a hagyma.

hagymatermés EU + UK
Forrás: AMI

Négy hónap és jön az új termés

Négy hónap múlva véget ér a raktározási időszak, júliusban már az új termés fogadásra kell készülni. Ennyi idejük maradt a kereskedőknek mindent eladni. Nyugat-Európában állandó, de nem túlélénk a kereslet a portéka iránt. A kereskedelem a rekordtermésből most többet értékesít, mint a legnagyobb lezárások idején, de még mindig nem annyit, mint a járvány kitörése előtt. A hollandok továbbra is számítanak Kelet-Európa keresletre, de egészen Dél-Amerikáig elszállítják az árut.

Ez a cikk is érdekjelheti: Hagymafelesleg van Európában.