fbpx

Meglódult a napraforgóolaj-felhasználás, a termelés lemaradt tőle

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 12.

A 2019/20-as gazdasági évben napraforgóolajból 12 százalékkal nőhet a globális felhasználás, rekordszintre emelkedik az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint. A napraforgó iránti keresletet a minőségi étkezési olajok iránti növekvő kereslet hajtja. Ez pedig a termelésre hat ösztönzőleg, különösen Ukrajnában és Oroszországban. Előbbi a világ legnagyobb napraforgómag-termelője és -olajexportőre. A megtermelt növényi olaj 90-95 százalékát a külpiacokon helyezi el.

 

 

Egyre több van belőle…

2011 óta a világ napraforgóolaj-termelése dinamikusabban bővül, mint bármelyik más olajé, évente átlagosan csaknem 7 százalékkal. Ez a tendencia 2019/20-ban felgyorsult, mivel a pálma- és repceolaj-termelés a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt visszaesett. Európában a növényvédelmi nehézségek és költségek is rontják a repce pozícióját. Az EU Bizottság legutóbbi becslése szerint napraforgóból viszont 7,5 százalékkal múlhatja felül az idei termés az 5 éves átlagot.

 

… de még többre van szükség

2020 elején a napraforgóolaj nagyon versenyképes áron jelent meg a piacon, igén élénk volt rá a nemzetközi kereslet. A napraforgóolaj február közepétől április elejéig olcsóbb maradt, mint a repceolaj, ami ösztönözte a vásárlásokat. Kína minden idők legnagyobb behozatali rekordját produkálta napraforgóolajból áprilisban, 251 ezer tonnát importált belőle, ami 85 százalékkal haladta meg a 2016 áprilisi csúcsot. Ez a behozatali boom persze nem maradhat fenn sokáig, nyárra visszaesést prognosztizál az USDA.

A 2020/21-es globális olajosmagtermés 606 millió tonna lehet a szakértők szerint, a zárókészletek mégis kissé csökkenni fognak a magasabb fogyasztás miatt. A fehérjeliszt és az olajtermelés kissé növekedhet, de nem a napraforgó, hanem a rendelkezésre álló szójabab nagyobb mennyisége miatt.