fbpx

Repce: Megérkezett már a 170 ezer forintos ajánlat?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 19.

Repcéből és szójából már több mint 6,5 millió tonna alapanyagot tud szolgáltatni Ukrajna a külhoni feldolgozóiparnak, de érdemes számolni azzal, hogy a saját gyáraik is egyre nagyobb arányban dolgozzák fel ezeket az olajmagokat. Plusz az európai termés sem lesz túl fényes idén. Javuló árakra számíthatunk.

virágzó repce
A feldolgozóipar éhesen várja az új termést (fotó: Horizont Média)

Az ukrán termés egyre nagyobb hányadából készül olaj

Tavaly 4,1 millió tonna repcét takarítottak be Ukrajnában, és ebből történelmi mennyiséget, egymillió tonnát házon belül fel is dolgoztak. A fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis a gyárak már nemcsak a napraforgómagot képesek kezelni, hanem a repcét és a szóját is.

Áprilisra a repcemagból erősen lecsökkent az exportkínálat, az olajból és a darából viszont csak mostanában kezd csillapodni az ukrán kivitel. A becslések szerint repcemagból mintegy 3,5 millió tonna, olajból 400 ezer tonna találhat külföldi vevőre a következő betakarításig. Az ukrán repceolaj fő vásárlói Kína, az EU, Malajzia és Szingapúr.

Idei terméskilátások

Az idei ukrán repcetermést ismét 4 millió tonna körülire becsülik, a szója mennyisége viszont elérheti az 5,3 millió tonnát is. Az előbbiből nagyjából 3-4 százalékkal csökken, az utóbbiból ugyanennyivel nőhet a kínálat, bár a becslések nagyon bizonytalanok.

Kiindulhatunk abból, hogy lényeges változásra az ukrán termelésben nem lehet számítani. Arra viszont igen, hogy tovább javul a feldolgozás, és idei betakarítás után már kisebb lesz a repcemagexport, mint 3,5 millió tonna, ahogy szójababból sem várható, hogy megismétlődik a mostani értékesítési szezonra becsült, 3,2 millió tonnás kivitel.

Eközben az európai termés is 8 százalékos csökkenést mutat. Nem csoda, hogy a német gyárak már egy hónapja egymás sarkát tapossák, hogy leszerződhessenek az idei ukrán repcére. És Ön mit tapasztal? Megérkezett már a 170 ezer forintos ajánlat?