fbpx

Megjelent a rendelet a fiatalok területalapú támogatásához

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 22.

Megjelent a Magyar Közlöny I. pilléres támogatásokat tartalmazó kiadványa, ebben szerepelnek a fiatal gazdák kiegészítő területalapú támogatásának feltételei is.

fiatal gazda
Némi tapasztalat, első igénylés, max. 40 év: indulhat a kérelem! (forrás: agrirs.co.uk)

A19/2023. (IV. 19.) AM rendelet részletesen leírja, hogy ki tekinthető fiatal mezőgazdasági termelőnek, különös tekintettel arra, hogy mit ért a tevékenység megkezdésének időpontja alatt, milyen gyakorlati tapasztalatot fogad el, és hogyan értelmezhető mindez őstermelők, egyéni vállalkozók, ŐCSG-k, illetve cégvezetők/cégtulajdonosok esetén.

A rendelet tételesen felsorolja az elfogadható mezőgazdasági végzettségeket és tevékenységeket.

Az alábbi táblázat a jogcím forrásait összegzi az egy hektárra kifizethető támogatási minimum és maximum összeggel. A korábbi hírekből már kiderült, hogy a kormányzat hektáronként 157,3 euróval kalkulált, de a számlára érkező, konkrét összeg a jogcímre jelentkezők számától és a forint-euró árfolyamtól függ. Ha ma kellene ezt az átlagösszeget kifizetni, akkor az első igénylését benyújtó fiatalnak a területlapú alaptámogatáson (és az AÖP-n) felül további 60 ezer forint járna 300 hektár területmértékig.

A támogatás a kifizetés iránti kérelem benyújtásának első évétől kezdve legfeljebb öt éven át nyújtható, de legkésőbb a 2027. évi egységes kérelemben igényelhető, akkor is, ha a támogatott fiatal időközben átlépte a 40 éves korhatárt. Lásd még cikkünket: Fiatalok kiegészítő területalapú támogatása.