fbpx

Akadozik az ellátás, de bizakodik a növényvédő iparág

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 17.

Az AgriBusiness Global 2009 óta végez nemzetközi felméréseket a növényvédőszer-gyártók és -forgalmazók körében. Tavaly november 17. és december 8. között 40 országból 144 cég válaszolt a kérdésekre. Úgy tűnik, bőven akadnak nehézségek, de mindent egybevetve optimista az iparág.

A növényvédős cégek nagy része ellátási nehézségeket tapasztalt (forrás: sustainablefoodtrust.org)

Bizakodó hozzáállás

A felmérésben résztvevők mintegy 31%-a úgy gondolja, hogy idén az éves forgalma legalább 11%-kal magasabb lesz a tavalyinál, további 27%-uk szerint a bevétel 6-10%-kal nőhet idén. Csökkenést senki sem prognosztizált. A válaszadók csaknem 80%-a az eladott növényvédőszer-mennyiség növekedésével számol, de 14 százalékuk már kisebb-nagyobb eladáscsökkenést vár. Összességében a vállalatok 2022-ben profitnövekedést várnak: 37%-uk 6-10%-os, további 27%-uk legalább 11%-os eredményjavulással kalkulál idén. A válaszadók mindössze 7%-a vár rosszabb évzárást, mint 2021-ben.

optimista növényvédőszer-gyártók
Optimista a növényvédőszer-iparág (forrás: AgriBusinessGlobal)

Beszerzési akadályok, működési nehézségek

Az optimista várakozások ellenére a válaszadók fele azt állítja, hogy nehéz beszereznie a gyomirtó, 29%-nak a rovarölő, 22%-nak a gombölő szereket. 22% a nyersanyagok, hatóanyagok beszerzésében ütközik nehézségekbe. (2022 első felében a glifozát kínálatában drasztikus romlás várható. Ennek oka a kínai termelés visszaesése: a környezeti előírások szigorodása, a villanyárammal való spórolás, az újévi szabadságolások és a téli olimpia termeléscsökkentő hatásai összegződtek.) A válaszadók háromnegyede emiatt új beszállítási útvonalakat keres. 30-40 százalékuk azzal is számol, hogy lassabb lesz a megrendelések teljesítése, miközben a fizetési határidők rövidülnek, a banki hitelekhez való hozzáférés pedig romlik. A cégek láthatóan arra is számítanak, hogy egyes vállalkozások teljesítőképességük határára érnek. 14% állítja, hogy nagy valószínűséggel megszerez egy másik céget vagy annak egy érdekeltségét 2022-ben.

Hódít a bio

A vállalkozások csaknem kétharmada új terméket, termékcsoportot is fejleszt idén, és tovább erősödik az érdeklődés a biológiai készítmények iránt. A válaszadók 82%-a állítja, hogy vagy van már néhány biológiai termék a portfóliójában, vagy aktívan dolgozik ilyenek bevonásán. A biológiai készítmények a növényvédelmi iparág leggyorsabban növekvő szegmensét képezik, erről a hullámról senki nem akar lemaradni.

biológiai készítmények kínálata
Biológiai készítmények az ipariági szereplők kínálatában (forrás: AgriBusinessGlobal)

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Hódító India: nálunk is gyártat növényvédő szert.