fbpx

Méghogy aszály! A brazil szója- és kukoricatermés is jó lett

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 14.

A kérdés csak az volt, hogy újabb rekordokat jelentenek-e be, vagy rekordközeli eredményt hoznak a brazilok. A szép számokhoz a terület növelése is kellett.

szója kézben
A csúcsdöntés nem sikerült, de nem szomorkodnak (forrás: tonzu.co.nz)

Szója: súrolja a korábbi rekordot

A tavalyihoz képest 7 százalékkal gyengébb átlagtermés mellett is csak 3 százalékkal lett kevesebb a brazil szójatermés, mivel a növény területét növelni tudták a farmerek – összegez az USDA. A teljes szójatermés a legfrissebb becslések szerint 134 millió tonna lesz, ami ugyan kevesebb a korábban vártnál, de nem sokkal marad el a tavalyi rekordtól. Ez annak köszönhető, hogy a betakarított területben új csúcsot állítottak fel: 40,4 millió hektáron aratták a növényt, ez 4 százalékkal nagyobb az előző évinél. A 3,32 tonnás országos átlag 7 százalékkal gyengébb az előző szezonban mértnél, ennek oka, hogy a tenyészidő vége felé aszályosra fordult időjárás. (Lásd cikkünket: Nem lesz újabb szójarekord Brazíliában.)

brazil szója
Forrás: USDA

Kukorica: remek évet zárt

Brazília teljes kukoricatermése annak ellenére új rekordot ért el, hogy a „végjáték” rosszabbul sikerült a vártnál. A száraz időjárás ellenére 114 millió tonnára becsülhető a raktárakba került mennyiség, ez csaknem harmadával több a tavalyinál. A bravúr itt is részben a területnövekedésnek köszönhető: 20,8 millió hektáron indultak meg a kombájnok (+5% vs. 2020/21). Az átlaghozam magyar viszonylatban nem túl fényes, hektáronként 5,48 tonna, de helyben 5 százalékkal jobb, mint az ötéves átlag. Az aszállyal sújtott fővetésű kukorica ugyanis csak a brazil össztermés 36 százalékát tette ki idén. A másodvetésű safrinha a jelek szerint időben a földbe kerül, nem csúszik meg úgy, mint a tavalyi évben. Időközben az esők is megérkeztek a fontos termőterületekre. Úgy tűnik, a startpozíció kifejezetten jó a 2022/23-as idényre.