fbpx

17%-os üzemanyag megtakarítás és 16%-kal nagyobb terület

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 26.

Átfogó tesztnek vetették alá a CLAAS traktorok CEMOS rendszerét, a megállapítás messze túlmutatott a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer puszta hatásán. A gépi szaktanácsadás alapján 16,8%-os üzemanyag megtakarítás érhető el, ezzel párhuzamosan a kezelőknél 16,3%-kal növekedett a területteljesítmény. A végeredmény szerint a talajmunkák során akár 21%-os optimalizálási lehetőség állapítható meg.

 

Német Mezőgazdasági Társaság (DLG)

 

A vizsgálatot a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) végezte

A kísérletet szeptember közepén tíz tapasztalt gazdálkodó, gépkezelő bevonásával hajtották végre a németországi Szász-Anhalt tartomány egy nagygazdaság mezőgazdasági területén. A gyakorlott szakemberek Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Dániából érkeztek, hogy a gyakorlatban tegyék próbára a párbeszéd alapú CEMOS gépkezelő-támogató rendszer optimalizálási lehetőségeit.

A művelethez a DLG műszaki és technikai tesztközpontjának mérnökei asszisztáltak, dokumentálták a menetsebességet; az összes gépkapcsolat üzemanyag-fogyasztását; az aktuális rendszerbeállításokat. Külön rögzítették, hogy a gépkezelő és a CEMOS hogyan módosította a traktorok gépbeállításait a kísérlet során.

 

CLAAS traktor CEMOS opcióval
Szakképzett kezelők konkrét mezőgazdasági tevékenységek útján tették próbára a párbeszéd alapú CEMOS gépkezelő-támogató rendszert (Fotó: CLAAS)

 

A próba első része

A kezelők kultivátorokkal három napig sekélyen és mélyen dolgoztak az enyhén és nagyon agyagos tesztterületeken.

A próba első részében a kezelők a saját belátásuk szerint módosíthatták a CLAAS AXION 870 CMATIC traktor beállításait: a traktor súlyozását; az abroncs- és a motornyomást. Szakértelmüket használták, a CEMOS rendszert ignorálták a beállításokhoz.

A CLAAS nemcsak a traktorokat, hanem a különféle pótsúlyokat is rendelkezésre bocsátotta. A gumiabroncs-nyomást az integrált CLAAS CTIC 2800 abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel tudták gyorsan beállítani.

A kezelők addig folytatták a beállítások módosítását, és a próba munkaköröket, míg el nem érték az általuk vélt optimális teljesítményt. Több résztvevő előre elvégezte a számításokat a terep adottságai és egyéb körülményeket figyelembe véve, előre megvizsgálta a beállítások optimalizálásának lehetőségeit (a fogyasztás, a nyomaték és az optimális fordulatszám-tartományok) – vagyis igazi szakemberként álltak a feladathoz.

A próba második része

Ezt követően – hasonló terepen és körülmények között – az összes tesztet megismételték, de most a CEMOS javaslatait vették figyelembe. A gépkezelők vagy a megfelelőnek ítélt optimalizálási javaslatokat erősítették meg, vagy alternatív javaslatokat kértek a rendszertől. Ebben a körben is ugyanazokat a változtatásokat eszközölhették, mint korábban: kicserélhették a súlyokat; beállíthatták a gumiabroncsok nyomását; megváltoztatták a motorfojtást. Ez a folyamat is az optimális teljesítmény eléréséig tartott.

 

CEMOS teszt eredménye
A teszt eredménye ikonokkal megfogalmazva – kevesebb üzemanyag, nagyobb megművelt terület (Fotó: CLAAS)

 

Eredmény: nagyobb területteljesítmény kevesebb üzemanyaggal

A tesztek befejezése után elemezték és kiértékelték a rögzített adatokat a DLG szakemberei. Összehasonlították és átlagolták a CEMOS-szal és a rendszer nélkül végzett munkák adatait.

A CEMOS messze túlmutatott a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer puszta hatásán: a fogyasztás 16,8%-kal csökkent, ezzel egyidejűleg a kezelők 80%-ánál akár 16,3%-kal növekedett a területteljesítmény.

 

Számszerűsítve ez így néz ki

Amennyiben az üzemanyag-fogyasztási adatok különbségét (CEMOS nélküli 50 liter/óra, CEMOS használatával 41,6 liter/óra) 3000 üzemórára kivetítjük, akkor egy nagy traktor akár 25200 liter gázolajat és 67000 kg CO2-t is megtakaríthat!

Ezenkívül a nagyobb területteljesítmény révén a gazdálkodó vagy a bérvállalkozó által ledolgozott órák száma akár 490 órával csökkenhet, ami majdnem 50 munkanapnak felel meg.

A cég weblapján elhelyezett, online CEMOS kalkulátor felületén a szükséges adatok megadásával kiszámíthatja saját gazdaságának potenciális megtakarítását!

Angol nyelvű verzió: https://www.claas.co.uk/products/technologies/cemos-2020/calculator

Német nyelvű verzió: https://www.claas.de/produkte/technologien/cemos-2020/kalkulator

 

CLAAS traktor CEMOS opcióval
A mezőgazdaság legjobb gépkezelőit is képes túlteljesíteni a CEMOS (Fotó: CLAAS)

 

Az eredmények figyelemre méltóak

A résztvevők a legjobb gépkezelők közé tartoznak, volt idejük alaposan átgondolni a traktor beállításainak optimalizálását, valamint alaposan felkészültek a tesztre.

A CEMOS az egyetlen olyan rendszer a piacon, amely túlmutat a puszta gumiabroncsnyomás szabályozáson, a megfelelő súlyok kiválasztásán és a hidraulikus vonóerő szabályozáson, segítségével sikerül beállítani úgy a gépet, hogy az elérje az abszolút optimumot mind a teljesítmény, mind az energiafogyasztás szempontjából.

A CEMOS most a traktoroknál is új mércét állít fel a hektáronkénti liter fogyasztási és az óránkénti hektár területteljesítmény adatoknál, és ezt egy független tesztintézet is megerősítette.

A CEMOS nemcsak a traktort és a hozzá csatlakoztatott munkagépet, hanem a kezelő képességeit is optimalizálja, mivel a CEMOS-szal való folyamatos, kölcsönös kommunikáció által a kezelő is állandóan tanul – és ez egy szakadatlan folyamat, mivel a körülmények évről évre minden munka során változnak.

 

CLAAS traktor CEMOS opcióval
A CLAAS agrárgépekhez a CEMOS rendszer opcionális tartozékként rendelhető (Fotó: CLAAS)

 

A CEMOS opcióként kapható az új CLAAS ARION 500 CMATIC, ARION 600 CMATIC, AXION 800 CMATIC és AXION 900 CMATIC traktorokhoz, valamint utólagosan beszerelhetők e sorozatok 2018 utáni érintőképernyős CEBIS-szel szerelt erőgépeibe.

 

Forrás: CLAAS, Sajtóanyag

Összeállította: Barna Ferenc