fbpx

Elhalasztották a drónszabályozási rendelet bevezetését

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 09.

2020. év végére halasztotta az Európai Bizottság (EB) a pilóta nélküli légi járművekkel, vagyis drónokkal végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló végrehajtási rendelet végső bevezetési határidejét.

A 2019. júliusban hatályba lépett uniós előírással kapcsolatos döntés az idei év júliusa helyett 2020. év végére jelölte meg a drónszabályozás végrehajtási rendelet bevezetésének határidejét, ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az EB indoklása szerint a koronavírus-világjárvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések súlyosan akadályozzák a végrehajtási rendeletek alkalmazását, az arra való felkészülést.

A teljes értéklánc gazdasági hatáselemzése szerint az európai drónos piac éves potenciálja 2035-re meghaladhatja a 10 milliárd eurót, 2050-re pedig megközelítőleg 15 milliárd euróra növekedhet. A várható bővülés közvetlen munkahelyteremtő hatása a kereskedelmi és állami szektorban összesen százezres nagyságrendű lehet Európában.

A drónalapú szolgáltatásokkal jelentős mértékben növelhető a vállalatok innovációs szintje, költséghatékonysága, valamint a hozzáadott értéke. Ez azért lehet jelentős, mert értékteremtő, gazdaságélénkítő hatása is van a technológia térnyerésének, de számos más előnnyel is jár. Ezek a kedvező hatások a szaktárca szerint érezhetők lesznek egyebek mellett a szoftverfejlesztésben, a mezőgazdasági területek hatékonyabb fenntartásában is.

Magyarország – legalább régiós szinten – vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, valamint a hozzá kapcsolódó innovációban. Azonban ahhoz, hogy az ország bevonzza a fejlesztés és a gyártókapacitások kiépítését, támogató jogszabályi környezet is szükséges.

A minisztérium ennek kapcsán jelezte, hogy a készülő hazai rendelkezések a biztonságos, szabályos és felhasználóbarát üzemelést célozzák meg a rugalmas és innovatív keretek megteremtésével. Kiemelt szempont lesz a légi közlekedés biztonsága, az adminisztráció csökkentése, ami a nemzeti szabályok kidolgozásában jelentkezik.