fbpx

Életre kel(t)ő védelem

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 február 14.

Minden év januárja FMC-konferenciával indul, újra és újra testközelbe hozva a termelőknek a növényvédelmi innovációkat. Az idei konferencia „csupán” abban volt más, hogy a képernyő előtt ülve kaptuk meg ezeket az információkat, így a széles portfólió bemutatása, a szakmai kérdések megválaszolása a pandémia ellenére sem maradt el.

A hatóanyag-kivonások korában nemcsak feladatot, hanem óriási felelősséget is jelent növényvédelmi tanácsot adni. Ám a mezőgazdasági munkák folynak tovább, az új szezonban pedig egy letisztult portfólióval várja a gazdákat az FMC. Mindebből a kukorica és a cirok gyomirtási kérdéseit foglaljuk össze olvasóinknak, mindezt a növénykondicionálás sarkalatos pontjaival kiegészítve.

 

Arany középút a kukorica gyomirtásában

A kukoricatermesztők örök dilemmája a gyomirtás időzítése, hisz egy sikeres posztkezeléshez észszerű lenne az összes gyom kikelését megvárni, de addigra már a kukoricánk olyan fejlődési szakaszba ér, amelyben kockázatos a gyomirtás. A tartamhatással és levélhatással is rendelkező Diniro®_Gold éppen ezt a problémát hidalja át, megakadályozva a gyomok újracsírázását. Az online konferencia előadásában is szemléletesen érzékeltették a létavértesi példán, hogy az öt hatóanyaggal rendelkező gyomirtó használata után még betakarításkor is gyommentes volt a kukoricatábla. A készítmény a kukorica 3-6 leveles korában is probléma nélkül kijuttatható, és a mezei acat, az aprószulák, az árvakelésű napraforgó, a varjúmák és a selyemmályva ellen is eredményes. A termék növekvő népszerűsége okán az FMC-Agro igyekszik elegendő Diniro® Gold gyomirtó szerrel felkészülni a 2021-es szezonra.

 

Kovács Gyula
Kovács Gyula ügyvezető igazgató; FMC-Hungary Kft.

 

Leváltanám a kukoricát cirokra, de mi lesz a gyomirtással?

A klímaváltozásra tekintettel egyre több kukoricatermesztő mérlegeli, hogy áttér a cirokra, hisz jobb az aszálytűrése, gyengébb adottságú területeken is meg tud teremni. Azonban a döntést nehezíti, hogy a növényvédelmében szűk az engedélyezett szerek köre.

A kukoricatermesztésben már bizonyított a Successor®_TX a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, mely a kikelt gyomok ellen is hatékony, azok 4-6 leveles állapotáig. A ciroktermesztésre váltó gazdák várhatóan kiskultúrás kiterjesztési engedéllyel használhatják majd a Successor® TX gyomirtó szert preemergensen, 4 l/ha dózisban vagy akár posztemergensen, a cirok 1–4 leveles állapotában, 3 l/ha dózisban. A készítmény fajtától függetlenül alkalmazható, levélen és talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik, és kíméletes a cirokra, viszont több héten keresztül véd a kakaslábfű, vadköles, muharfajok, csattanó maszlag, libatop, fenyércirok, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, parlagfű, szerbtövis, disznóparéj, selyemmályva, varjúmák, fekete ebszőlő, vadrepce és az egyéves szélfű ellen is.

 

Növénykondicionálás és stresszkezelés a mezőgazdaságban

A tavalyi szezonban a fagykártól az aszályon át a hirtelen lezúdult csapadékig széles volt az időjárási anomáliák sora, ezért a növénykondicionálók fontos segítséget nyújthattak az abiotikus stresszfaktorokkal szembeni védekezésben. A szerves anyagokban gazdag RhizoMagic növény- és talajkondicionáló biostimulátor hatását a természetes algakivonat-, valamint nitrogén-, foszfor-, kálium- és mikroelem-tartalma garantálja. Így a növények gyors fejlődésével egyidőben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot is.

Kukoricában történő alkalmazása preemergens gyomirtással egy menetben, 1,5–2 l/ha dózisban kijuttatva az egyöntetűbb kelés elősegítésére javasolt. A kezelések elvégzése a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint az esetleges abiotikus stressztünetek kiküszöbölésére ajánlott.

A napraforgó növényvédelmi kérdéseit Agrárágazat társlapunk hasábjain mutatjuk be, a terjedelmi okból kimaradt kultúrákkal kapcsolatban pedig az FMC-Agro Hungary Kft. munkatársainál illetve a cég weboldalán (www.fmcagro.hu) tudnak olvasóink tájékozódni.

 

Sándor Ildikó