fbpx

Leáll a román műtrágyagyár, innen sem jön több import

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 08.

Az uniós gazdálkodókat először az vágta mellbe, amikor a norvég Yara International 40 százalékkal csökkentette európai ammónia-termelését. Aztán sorra jöttek a műtrágyagyárak nehézségeiről szóló hírek. A román Azomures mostani bejelentése a magyar termelőknek is fáj, de nem végzetes.

 

ADR kamion
A határokon kívülről is kevesebb érkezik (forrás: reveszgroup.com)

 

Európa kiszolgáltatott a világpiacnak

Leáll a régió egyik legnagyobb műtrágyagyártója, a marosvásárhelyi Azomures – adta hírül a G7 portál. A román műtrágyák legnagyobb gyártója bejelentette, hogy az energia, a földgáz és a villamos energia nagyon magas ára miatt megkezdte a termelés leállításának előkészítését. A vállalat fontos magyarországi beszállítónak számít.

A jelenlegi energiapiaci válság világszerte hatással van a műtrágyaiparra. Oroszország, Kína, Törökország és Egyiptom már korlátozták az exportot. Európa nem önellátó a műtrágya-hatóanyagokból, és éppen a gázáraktól érintett nitrogénből van a leginkább kiszolgáltatva a külpiacnak. Tavaly nagyon olcsó volt a földgáz, pörgött a helyi nitrogéngyártás, mégis ebből importált a térség a legtöbbet. (2018-ban például 4,1 millió tonna volt az EU nitrogénimportja.) Az uniós hatóanyag-felhasználáson belül az import aránya a nitrogén esetében nagyjából 30 százalékos, foszfor esetében 60 százalékos, kálium esetében pedig 75 százalékos.

 

EU műtrágyaimportja
Olcsó földgázárak idején is nagy az EU nitrogénigénye (forrás: statista.com)

 

Az Azomures fontos, de nem a legfontosabb

A mezőgazdasági termelés a legnagyobb mennyiségben a nitrogént igényli, és ez csak időlegesen elérhető a növények számára: hajlamos a légkörbe és a vizekbe is eltávozni. A kálium és a foszfor viszont hosszan kötődik a talajkolloidokon, és jóval kisebb mennyiségre van szükség belőlük. Ezek miatt nem aggódnak a gazdák, akár el is hagyhatják egy évre. A nitrogéntrágyázás elmaradása azonban az adott termőhelytől függően akár a termésmennyiség feleződéséhez is vezethet. Ezért nagyon is érdekes, hogy a magyar import közel kétharmadát kitevő nitrogénműtrágya-behozatal miként alakul.

Az Azomures az egyik nagy műtrágya-beszállítója hazánknak, ám nem az egyetlen: Szlovákiából, Ausztriából, Szerbiából és Horvátországból nagyobb mennyiségű nitrogéntartalmú áru érkezik. A hír tehát rossz, de nem végzetes. Azonban egyetlen műtrágyagyártó sincs könnyű helyzetben. A közelmúltban korszerűsítéseket végző, nagy kapacitású vállalatok jobb eséllyel élik túl a jelenlegi válságot, mint kisebb versenytársaik.

 

Lásd még a témában cikkünket: Nitrogénből dupla árnál fele mennyiséget vettünk.