JYMPA, ami mindent kibír

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 08.

A 2011-es év lazítási szezonjában, amely egész decemberig elnyúlt, a felhasználók folyamatosan keresték és vásárolták a SZEGÁNA Kft. által forgalmazott JYMPA típusú lazítókat. Közeledvén e gazdasági év lazítási szezonjához tapasztalatszerzés céljából felkerestünk néhány JYMPA-tulajdonost.

Szerettünk volna meggyőződni arról, hogy az általunk hirdetett szlogen – amely szerint a JYMPA lazítót nem lehet “szétszakítani” – teljes mértékben igaznak bizonyul-e.

 

Kerchner Gergely, Bodrog Agro Trade Kft.

 

A Bodrogközben kerestük fel az egyik tulajdonost, itt található ugyanis talán az ország legkötöttebb termőtalaja. Úgy gondoltuk, hogy ha ezen a vidéken a tavalyi extrém, száraz őszt kibírták a lazítók – amikor az eke is beleszakadt a földbe -, akkor az ország egész területén nyugodt szívvel hangoztathatjuk, hogy a SZEGÁNA Kft. JYMPÁ-ját nem lehet “szétszakítani”.
Első találkozásunk Kerchner Gergellyel történt, aki a BODROG AGRO TRADE Kft., Hercegkút ügyvezetője. A cég több mint ezer hektáron gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztés szinte teljes vertikumával foglalkoznak. A tavalyi évtől a gépparkjukat egy JYMPA SJ 5M-4E típusú altalajlazító is gyarapítja, amelyet a SZEGÁNA Kft. szállított részükre.

Kerchner Gergely elárulta, hogy több lazítót is kipróbált, referenciahelyeket keresett fel, és a környék gazdálkodóinál is érdeklődött a talajlazítók iránt, sőt néhány JYMPA-tulajdonossal is beszélt. Ez az egy lazító volt az, amelyről nem mondtak rosszat, amellyel minden használó teljes mértékben meg volt elégedve. Engem, mint a SZEGÁNA Kft. területi képviselőjét azzal keresett meg, hogy egy 5 késes lazítót szeretne venni, amit egy 180 LE-s erőgéppel üzemeltetne. Ha igaz, amit a 2011-es nyár végi talajművelésről mondtak, akkor ő ezt a lazítót kipróbálás utána rögtön megveszi – vélekedett gazdálkodónk. Mi az állításunkat nyugodt szívvel vállaltuk, így a vásárlás megtörtént.

Egy szezon tapasztalataival a háta mögött a termelő teljes elégedettséggel számolt be a lazító, illetve az általa végzett munka minőségéről. A gépet 30-50 cm mélységben használják. Ebben az évben egy dupla rögtörős elmunkálóhengert fog csatolni a lazító után. Szerinte az ilyen megmunkálás már szinte vethető talajt biztosít. Ezeken a területeken meglátása szerint a napraforgó- és a kukoricaállomány jobban tolerálta a július eleji aszályos időszakot, hiszen a növények a mélyebb talajrétegekből vizet tudtak nyerni a túléléshez. Szemmel látható ehhez képest, hogy a sekélyen művelt területeken a növények kisültek. Úgy gondolja, hogy a tényleges összehasonlítást majd a kombájnolás után fogja elvégezni, amikor a szóban forgó területekről betakarított termésátlagokat szemügyre veszi. Összegezve: örül, hogy ezt a lazítót választotta.

Szintén használják a SZEGÁNA Kft. lazítóit a Szatmár-beregi síkság erdőháti területein is, ahol egészen mások a talajadottságok, mint ez eddig említett Bodrogközben. Ököritófülpösön gazdálkodik Vári György, aki beszélgetésünk közepette a következőkről számolt be: területeik egy része az Ecsedi-láp agyagos részén van, amely talajok nagyon nehezen művelhetők. Ő is úgy emlékszik vissza a 2011-es száraz őszi időszakra, hogy az említett területeket nem tudták még szántani sem. Régebbről volt egy JYMPA SJ-5-3-as, 3 késes lazítójuk (számos helyen az országban ezt egy MTZ-vel használják), amelyet egy 120 LE-s erőgéppel húztak, de néha ez a teljesítmény kevésnek bizonyult, és a száraz, kötött talajban csak egy 170 LE-s traktor tudta húzni a lazítót. Ez a kis lazító elviselte a túlterhelést, de a munka így lassú volt, ezért szereztek be egy JYMPA SJ 5M-4E típusú, 5 késes lazítót. Ezzel gazdaságosabb volt a munka, de a szárazság miatt még a 180 LE-s erőgép is csak lassan tudta húzni az eszközt. Mindezek alapján azt gondolták, hogy ha a 3 késes kibírta a 170 LE-t, akkor ennek a 250 LE-s Rábát is el kell viselnie. Mi hiába tiltakoztunk, hogy ez a lazító nem erre a teljesítményszintre van méretezve, ők akkor is végigcsinálták a munkálatokat vele. A talajt meg kellett művelni és vetni kellett – akár a munkagép sérülése árán is.

 

Vári György, ököritófülpösi gazdálkodó

 

A munkálatok után érdeklődtünk a gazdálkodónál, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy ilyen mértékű igénybevétel után is állja-e a sarat a JYMPA-lazító. Vári György szerint bírta, nem volt semmi gond. Igaz, hogy néha a Rábát “kipányvázta”, de az 5 késes egység váza, kései olyan erősek voltak, hogy a túlterhelés ellenére sem tapasztaltak törést, repedést, elhajlást. Így tehát az eszközt bármelyik gazdálkodó kollégájának nyugodt szívvel tudja ajánlani.