fbpx

Új talajbaci érkezik a kórokozók elleni biovédelemre

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 07.

A biogazdák és a folyamatosan szedett kultúrák termelői örülhetnek. Egy újabb talajbaktérium jelenik meg a biovédelem piacán. A faj anyagcseréje révén akadályozza a káros gombák térnyerését. Pár évre van szükség az európai regisztrációhoz.

 

paprika
Nagy értékű, folyamatosan szedett termék a paprika (Forrás: Horizont Média)

 

A BASF és az AgBiome megállapodást írt alá egy új biológiai gombaölő szer forgalomba hozataláról Európában, a Közel-Keleten, valamint Afrika kulcsfontosságú országaiban – számol be az AgribusinessGlobal. Az AgBiome által kifejlesztett és Howler néven keresztelt biológiai gombaölő hosszan tartó védelmet nyújt a talajból támadó kórokozók széles köre ellen. A készítmény az Egyesült Államokban már forgalomban van, most a BASF a termék továbbfejlesztésén és európai regisztrációján dolgozik. Reményeik szerint a 2024/2025. évi szezonban már bevethető lenne az új biológiai ágens a káros gombák ellen.

Az új biológiai fungicidet hatékonynak találták Pythium, Fusarium, Rhizoctonia és Botrytis fajok ellen, de egyéb kórokozók ellen is működik. Alapja a Pseudomonas chlororaphis baktérium, ennek is az AFS009 törzse. (Ez a talajlakó baktérium számos kórokozó természetes antagonistája, intenzíven vonja el a vasat más mikroorganizmusoktól – a szerk.) A gombaölő készítményt elsősorban zöldség- és dísznövény-termesztőknek szánják, ahol a folyamatos szedés miatt a lehető legkevesebb vegyszerrel állítanak elő nagy termelési értéket, illetve olyan igényes gyepekre, mint a golfpályák.

„Ezzel az együttműködéssel bővítjük BioSolutions portfóliónkat, különösen Európában” – mondta el Marco Moorfeld, a BASF európai, afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai piacokért felelős alelnöke. Hozzátette: a fenntartható mezőgazdaságnak ötvöznie kell a konvencionális és a biológiai növényvédelmi megoldásokat. A hasonló iparági együttműködések pedig elengedhetetlenek az innovációk piacra juttatásához.

 

Egy másik megközelítésben növényi kivonatokkal is sikeresen védekezhetünk egyes kórokozók, kártevők ellen, erről itt írtunk.