Új talajbaci érkezik a kórokozók elleni biovédelemre

A biogazdák és a folyamatosan szedett kultúrák termelői örülhetnek. Egy újabb talajbaktérium jelenik meg a biovédelem piacán. A faj anyagcseréje révén akadályozza a káros gombák térnyerését. Pár évre van szükség az európai regisztrációhoz.

 

paprika
Nagy értékű, folyamatosan szedett termék a paprika (Forrás: Horizont Média)

 

A BASF és az AgBiome megállapodást írt alá egy új biológiai gombaölő szer forgalomba hozataláról Európában, a Közel-Keleten, valamint Afrika kulcsfontosságú országaiban – számol be az AgribusinessGlobal. Az AgBiome által kifejlesztett és Howler néven keresztelt biológiai gombaölő hosszan tartó védelmet nyújt a talajból támadó kórokozók széles köre ellen. A készítmény az Egyesült Államokban már forgalomban van, most a BASF a termék továbbfejlesztésén és európai regisztrációján dolgozik. Reményeik szerint a 2024/2025. évi szezonban már bevethető lenne az új biológiai ágens a káros gombák ellen.

Az új biológiai fungicidet hatékonynak találták Pythium, Fusarium, Rhizoctonia és Botrytis fajok ellen, de egyéb kórokozók ellen is működik. Alapja a Pseudomonas chlororaphis baktérium, ennek is az AFS009 törzse. (Ez a talajlakó baktérium számos kórokozó természetes antagonistája, intenzíven vonja el a vasat más mikroorganizmusoktól – a szerk.) A gombaölő készítményt elsősorban zöldség- és dísznövény-termesztőknek szánják, ahol a folyamatos szedés miatt a lehető legkevesebb vegyszerrel állítanak elő nagy termelési értéket, illetve olyan igényes gyepekre, mint a golfpályák.

„Ezzel az együttműködéssel bővítjük BioSolutions portfóliónkat, különösen Európában” – mondta el Marco Moorfeld, a BASF európai, afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai piacokért felelős alelnöke. Hozzátette: a fenntartható mezőgazdaságnak ötvöznie kell a konvencionális és a biológiai növényvédelmi megoldásokat. A hasonló iparági együttműködések pedig elengedhetetlenek az innovációk piacra juttatásához.

 

Egy másik megközelítésben növényi kivonatokkal is sikeresen védekezhetünk egyes kórokozók, kártevők ellen, erről itt írtunk.

agrár anyagcsere betegség bio biológiai biovédelem fungicid gomba hasznos kertészet kiszorít kórokozó mezőgazdaság növényvédelem talajbaktérium talajlakó