fbpx

Az agrárvállalkozások körmére néztek, lett is munkahely

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 02.

58 ezer új állást regisztráltak a mezőgazdaságban a spanyolok 2021-ben. Különösen az év végén ugrott meg a foglalkoztatás.

spanyol üvegház
Több a munka, de fehérebb is a spanyol foglakoztatás (forrás: visit-andalucia.com)

Sikerágazat: agrárium

A spanyol munkaerőpiac 2021-ben 58 ezer munkahelyet teremtett a mezőgazdaságban, összesen 810 ezer foglalkoztatottat tartottak nyilván. 2005 óta nem volt példa ekkora munkahelyteremtésre az országban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez fehéríteni is kellett az ágazaton.

A spanyol statisztikai adatok alapján 2021 utolsó negyedévében 33 százalékkal kevesebb munkanélkülit regisztráltak az agráriumban, mint a megelőző negyedévben, az év egészét tekintve pedig több mint 12 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma. Az összes nemzetgazdasági ágazatot tekintve a mezőgazdaságban szelídült leginkább a munkanélküliség.

A körmére néztek

Spanyolországban 2005 óta nem tapasztaltak ilyen mértékű munkahelybővülést. A foglalkoztatottak száma meghaladja a 20,2 milliót. A munkanélküliségi ráta sajnos még így is 13,33 százalékos. Ami a mezőgazdaságot illeti: az intenzív munkaügyi ellenőrzések alaposan hozzájárultak a legális foglalkoztatás növekedéséhez. A spanyol agráriumban jellemző az idénymunkával kapcsolatos csalás, az esélyegyenlőségi kritériumok figyelmen kívül hagyása és a laza szerződéses fegyelem. A szakszervezetek szerint az államnak még bőven akad tennivalója a munkaügyi kapcsolatok egységesítése terén.

Ez a cikk is érdekelheti: Szomjas a spanyol üvegháztenger.