fbpx

Most lehet csatlakozni a krízisbiztosítási rendszerhez

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 02.

A koronavírus nyomán egyre erőteljesebben bontakozik ki egy világválság. A krízisbiztosítás éppen a válságok idején kialakuló, nagy jövedelem-ingadozásokat hivatott tompítani.

 boros palack
A bor ágazatban az nyert, aki nem függött a HoReCa szektortól (fotó: Horizont Média)

Az elmúlt másfél-két évben nagyon magasak voltak a terményárak, viszont az állati terméket előállítók több árhullámot is megértek ezalatt. A szántóföldi növénytermesztők sem lehetnek biztosak benne, hogy mikor fordul a kocka. A magyar mezőgazdasági biztosítási rendszer legfrissebb tagja a válságok idején kialakuló nagy jövedelem-ingadozásokat tompítja. Most lehet csatlakozni hozzá.

Így kell értelmezni

A 68/2020. (XII. 23.) AM rendelet részletezi, hogyan kell a mezőgazdasági jövedelmeket igazolni, számolni, miként kell a jövedelemcsökkenést kompenzálni. A számítás szempontjából figyelembe vehető termékek listája itt érhető el. Itt pedig egy részletes útmutató található a jövedelem-kimutatásról és készletnyilvántartásról.

Kérelem

Amennyiben a mezőgazdasági termelő a tevékenységét ŐCSG tagjaként végzi, akkor a krízisbiztosítási intézkedésben kétféle módon vehet részt: a többi taggal együttesen, vagy önállóan. A csatlakozási kérelem az ügyfélkapus azonosítást követően a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon nyújtható be február 28. éjfélig.

A csatlakozási kérelem tartalmazza:

– a mezőgazdasági termelő nyilatkozatait,

– a csatlakozás évét megelőző harmadik és második év gazdálkodási adatait (hasznosított területadatok, éves átlagos állatállományi létszám), a jövedelemadatokat, illetve a készletnyilvántartást,

– a csatlakozás évét megelőző év területadatait,

– termesztőberendezésben folytatott mezőgazdasági tevékenység esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazolását,

–  állatállomány esetén a hatósági állatorvos igazolását,

– ŐCSG esetében az ŐCSG nyilvántartási számát, a tagok ügyfél-azonosítóját, FELIR azonosítóját és tevékenységeinek azonosítóját és az ŐCSG alapításáról szóló szerződést.

Ez a cikk is érdekelheti: Ezek a gazdaságok éltek a krízisbiztosítás lehetőségével.

Összeállította: Gönczi Krisztina