fbpx

Az oroszok is csalódtak, jövőre kevesebb lesz a búza

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 30.

Orosz szakértők a nemzetközi elemzőknél szerényebbre teszik az idei búzatermésüket, a jövő évit pedig ennél is kevesebbnek becsülik. A mostani árakkal ugyanis ők sem elégedettek, aminek meglesz a böjtje aratáskor.

orosz búza aratás
Jövőre nem áldoznak sokat a búzára az orosz gazdálkodók, a 3 tonnás átlag a cél (forrás: Reuters)

Az idei árak következményei

Legutóbb itt írtunk róla, hogy Oroszországban idén kevesebb búza termett, mint tavaly, külföldi becslések szerint szűk 95 millió tonna a legutóbbi 105 millió tonna után. A visszaesés alapvető oka a gyengébb átlaghozam (3,26 t/ha). Maguk az oroszok mindössze 91,5 millió tonnás össztermésről és bő 3 tonnás hozamokról tudnak. Szerintük 2024-ben még kevesebb búza lesz az országban. Legalábbis a SovEcon szakértői 89,8 millió tonnára becsülik a jövő évi eredményt.

A csökkenés okaként a búzatermelés alacsony jövedelmezőségét, a növény kisebb területét és a vetések rosszabb állapotát említik. Úgy vélik, a jövő évi termésátlag hektáronként 3 tonna lesz, elmarad a trendértékektől. „Ennek oka, hogy a gazdálkodók igyekeznek majd spórolni a ráfordításokkal, inputanyagokkal” – áll az elemzésben. Az idei búzaterületet 29,5 millió hektárra teszik, ami 300 ezer hektáros zsugorodást jelent a legutóbbi szezonhoz képest.

Kevés azért mégsem lesz

Az elemzés a készleteket illetően pozitív felhanggal zárul: „A csökkenés ellenére a 2024-es búzatermés még mindig jobb lesz, mint a hosszú távú átlag (86,4 millió tonna). Általánosságban elmondható, hogy a jó betakarítási előrejelzések a magas készletek a jövő évben is nyomást fognak gyakorolni a piacra” – foglalják össze a várható hatásokat. Mindez Európa összes búzatermelőjére nézve szomorú hír, mivel nem valószínűsíti az árak jelentős növekedését.