fbpx

Új pályázat: gyümölcs- és gyógynövény telepítése hektártámogatással

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 11.

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program forrásait felhasználva 2021 tavaszán egy új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetését tervezi – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Különlegessége, hogy hektáralapú támogatást takar, így a beruházás költségeivel nem kell elszámolni.

A szaktárca vezetője jelezte: a mezőgazdaságon belül meghatározó a szerepe a gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, mivel a fogyasztókat friss termékekkel látja el, és az élelmiszer- és feldolgozóipar számára alapanyagot biztosít. Az egyre növekvő piaci kereslet kielégítéséhez elengedhetetlen a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése. Az Agrárminisztérium célja, hogy olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek.

 

gyümölcsös

Nem kell számlákkal bajlódni

A tervezett felhívás alapvetően új gyümölcs- és gyógynövényültetvények telepítésére, és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget. Várhatóan a jégvédő háló kialakítása és a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is támogatott lesz ugyanezen pályázaton belül. Az agrártárca a korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változást jelentett be. Ezek szerint a termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett vezetője területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni. Ez nagyban csökkenthetné a termelők adminisztrációs terheit, ezzel együtt gyorsabb kifizetést tenne lehetővé. Az új típusú támogatás kialakításának részleteiről a szakmai háttérmunka már elkezdődött, a minisztérium az Európai Bizottsággal is megkezdte a tárgyalásokat.

Az Agrárminisztérium szándéka szerint a 2021 tavaszán megjelenő felhívást követően akár már az őszi telepítési szezonban elinduljanak az ültetvénylétesítési munkák. További részletek a szakmai döntéseket követően állnak majd rendelkezésre. A pályázat szándékáról azért jelent meg most a tájékoztatás, hogy az érintett gazdálkodók és a szaporítóanyag-előállítók időben felkészülhessenek rá.