fbpx

A szőlők rendben, már csak palackban kellene eladni a bort

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 21.

Sokat fiatalodtak az ültetvényeink az utóbbi években, de az exportszerkezetünk még mindig nagyon előnytelen. Nem tudunk a palackos borok piacára lépni.

 

szőlészet
Nagy kihívás helyet találni a palackos borok nemzetközi piacán (fotó: Horizont Média)

 

A világ 7,3 millió hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezett 2020-ban, ennek több mint 13%-a, 961 ezer hektár, Spanyolország területén volt. Ugyanakkor a legtöbb bort, 47,2 millió hektolitert, Olaszországban termelték. A hazai bortermelés 2015 óta évi 300–360 millió liter között alakult. Ezzel Magyarország az EU hatodik legnagyobb termelője, a közösség teljes mennyiségének 2%-ával – derül ki a KSH összegzéséből.

 

Koncentrálódó termelés

20 év alatt harmadával csökkent a szőlőültetvények területe Magyarországon, 2020-ban már csak 62 ezer hektárt fedett. 22 borvidékünk közül a Kunsági a legnagyobb, amely 20 ezer hektáros területével az ország bortermelő területének közel harmadát teszi ki. A területek 70%-a 5 hektár feletti birtokokon koncentrálódik, ezeket a gazdaságok egytizede műveli.

 

szőlőfajták termőterülete
Forrás: KSH

 

Bár a szőlőültetvények területe sokat csökkent, a korfájuk sokkal kiegyenlítettebbé vált: az újratelepítés lendületes az ágazatban. Ezzel együtt is az ültetvények átlagos kora 20 év, de a Csongrádi, a Tokaji és a Bükki borvidéken a 30 évesnél idősebb ültetvények aránya meghaladja az 50%-ot.

 

szőlőültetvények kora
Forrás: KSH

 

2020-ban a legtöbbet – hektáronként átlagosan 2,4 millió forintot – a szőlő művelési ágba tartozó termőföldekért kellett fizetni, miközben a mező- és erdőgazdasági területek ára átlagosan 1,4 millió forint volt. A szőlőként nyilvántartott területek mintegy 1,5–2%-a cserél gazdát évente, ami ezerhektáros nagyságrendet jelent. Ültetvényeink 70%-a fehér borszőlővel van telepítve, de a kékfrankos foglalja el a legnagyobb területet.

 

Tartályban exportálunk

2020-ban a világon a legtöbb bort Olaszország exportálta (20,8 millió hektoliter), viszont az értéket nézve Franciaország volt az első (8736 millió euró). A behozatalt vizsgálva mennyiség szerint az Egyesült Királyság (14,6 millió hektoliter), érték alapján az Egyesült Államok (5160 millió euró) volt a legfőbb importőr. A magyar borexport emelkedő pályán mozgott az elmúlt években, értéke 2020-ban 120 millió euró volt. A fő célországok Szlovákia, Németország, az Egyesült Királyság és Csehország. A borimportunk 20 millió eurót ért el 2020-ban, főként olasz és francia borokat hozunk be. Mivel leginkább folyóbort viszünk ki és palackosat hozunk be, az osztrákok átlagosan háromszor, a franciák több mint hatszor drágábban tudják értékesíteni a boraikat a külpiacokon.

 

Lásd még októberi cikkünket a témában: Miért drágul a magyar bor?