fbpx

Nem lesz újabb szójarekord Brazíliában

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 24.

Tovább csökkentették az elemzők a várható brazil szójatermést. Az időjárás a tenyészidőszak második felében kedvezőtlenebbül alakult, mint amire számítottak.

szója
Brazíliában hamarosan megindul a betakarítás (fotó: Horizont Média)

Jobbra számítottak

40,4 millió hektárra csökkentették az elemzők a brazil szójabab betakarítható területét, de ez még mindig bő egymillió hektárral több, mint tavaly volt. A várható átlaghozam hektáronként 3,39 tonna lehet, így összesen 136 millió tonnás terméssel kalkulálnak, átlagos időjárási feltételek mellett. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi rekordot nem tudja túlszárnyalni Brazília, akkor ugyanis 3,5 tonnás átlaggal 137 millió tonna babot arattak le.

A szója számára optimálisan indult a szezon: a nyári esők korán megérkeztek, a vetés kiváló talajállapot mellett, időben lezajlott. Az elemzők sokáig 145 millió tonnás, mindenkori rekordtermést jósoltak a braziloknak. Később azonban a termőterület egy részét aszály sújtotta, másutt heves esőzések rontották a kilátásokat. A szójabab mostanra az érési fázisba lépett, a termésbecslésben már kevés lehet a hiba.

Alig érinti az exportot

A kivitel ezzel együtt alig fog csökkenni, most 88 millió tonnára teszik az elemzők a tavalyi 88,5 millió tonna után. Ennek oka, hogy túl vonzó a termény ára ahhoz, hogy „házon belül” tartsák. Az előző szezon hatalmas kiviteli rekorddal zárhat: 9 százalékkal több szóját exportáltak az ótermésből, mint korábban, ennek 70 százaléka Kínába irányult. 46 millió tonna szóját otthon dolgoztak fel, olaj, dízel és szójadara készült belőle. A szójadara java az ország saját állatállományát táplálja.

Chicagóban pillanatnyilag 161 ezer forintnak megfelelő összegért cserél gazdát a márciusi szállítású szója tonnája. Ez júliusig még 10-20 ezer forinttal emelkedhet is a tőzsde szerint.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

Ritka jelenség: összesimultak a növényolajárak

Szója: akkora lehet a fordulat, hogy hiány lesz vetőmagból?