fbpx

Bizonyított a GMO-mentes, magas terméseredményű szója

Írta: - 2022 január 24. -Hirdetés

A magyarországi ökológiai viszonyok a korai és középkorai érésidejű szója fajták számára megfelelőek, a déli országrészen a kései éréscsoport is jól szerepel. A Betamag-Trade Kft. által képviselt szerb SELSEM nemesítőház minden érés csoportban kiváló terméseredményű, magas minőségű és GMO-mentes fajtákat biztosít.

szója
A Betamag-Trade Kft. által forgalmazott szóját a kiváló termőképesség és magas minőség jellemzi

A magyarországi viszonyok a korai és középkorai érésidejű szójáknak megfelelőek

A hazai talaj adottságok 400 ezer, a klimatikus adottságaink kb. 300 ezer ha‐on tennék lehetővé a garantáltan GMO-mentes szója termesztését. A magyarországi ökológiai viszonyok a korai és középkorai érésidejű szója fajták számára megfelelőek (000-I), a déli országrészen a kései (II) éréscsoport is jól szerepel.

A Betamag-Trade Kft. által képviselt szerb SELSEM nemesítőház a koraitól a kései éréscsoportig, minden érés csoportban kiváló termőképességre és magas minőségre képes GMO-mentes fajtákat biztosít a Pannon-régió termelői számára, amely fajták jelen vannak és sikeresek a többi szomszédos országban is.

Ajánlatunk 2022-es vetéshez

Az igen korai éréscsoportba tartozik a Maestral, amely 120-125 napos tenyészidejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Újmohácson az igen korai éréscsoportban 3,11 t/ha-os eredményével a III. legjobb eredményt érte el, beltartalmi mutatói kiemelték a mezőnyből: fehérje 37,8 %, olaj 20,1 %. Prügyön 4,2 t/ha szemtermésével szintén kiválóan szerepelt.

szója
Fehérje és olajtartalmuk kiemelik a SLESEM szójákat a mezőnyből

Pasat a maga 125-130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, amely kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Idén Püskiben 22 fajta közül éréscsoportjában I. helyezést érte el 4,29 t/ha termés eredményével, valamint Prügyön szintén I. lett éréscsoportjában, illetve 32 fajta közül az abszolút II. helyet is bezsebelte 4,8 t/ha-os termés eredményével.

A közép-korai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130-135 napos tenyészidővel rendelkező Dukat a szerbiai vetésterület vezető fajtája, amelyet egyaránt köszönhet kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, azért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a Gorstak (135-145) amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk. Kimagasló terméspotenciálját idén is megmutatta, Újmohácson igen száraz körülmények között éréscsoportjában I. lett 3,62 t/ha hozamával, 32 versenytársa közül pedig az abszolút III. helyezést érte el.

szója
Újmohácson száraz körülmények között első lett éréscsoportjában a Gorstak

Fajtáink hazai tapasztalatai azt mutatják, hogy a csírázási erélyük intenzívebb a konkurensekénél, valamint korai növekedési intenzitásuk is kimagasló, ezért nagyon jó gyomelnyomó képességgel bírnak. Fajtáinkat javasoljuk ökológiai gazdálkodóknak is!

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, terméseredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

Kérjük a tavaszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló szója fajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

Angyal Kornél
Szója szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
30 567 1722
[email protected]
Gonda László
Szója szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
30 933 1735
[email protected]