fbpx

Nyomja az árakat a holland paradicsomtermelés felfutása

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 30.

Megnőtt a paradicsomkínálat Európában. Miközben Spanyolország szedési kampánya javában zajlik, a holland üvegházakban is beindult a termelés. Érződik a piacon, hogy Hollandia bő háromszorosára növelte a megvilágított termőfelületét.

paradicsom üvegház
Ha kicsit is világosabb és melegebb van, az máris meglátszik a kínálaton (forrás: hortidaily.com)

A január csak kis kínálattal működik jól

„Karácsony után jellemzően visszaesik a kereslet a koktélparadicsom és általában az összes élelmiszer iránt. Most fokozza a kihívást, hogy a spanyol termelés csúcsa átfedi a beinduló hollandét. Ott a tavalyi 150 hektárról 500 hektárra bővítették a mesterséges megvilágítás alatti termelést” – mondja David Vicario agrármérnök, az almériai Cualin Quality kereskedelmi igazgatója.

„Szerencsére mi csúcstechnológiás, fűtött üvegházakkal rendelkezünk, amelyek lehetővé teszik, hogy nagy termelési kiugrások nélkül dolgozzunk, így kiegyenlítettebb legyen a kínálatunk és jobban eltarthatók a termékeink. A kampány kezdetekor a legjobb minőségű fajtákkal rendelkezünk, amelyek 100%-ban ellenállnak a barna termésráncosodás vírusának. Mindez segít abban, hogy magabiztosan bonyolítsuk a téli kampányt” – magyaráz a spanyol szakember. Vicario szerint Almeriában a hőmérséklet és a napsütéses órák száma ideális a megfelelő színű és kitűnő érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező koktélparadicsom termesztéséhez.

Zordabb időjárásáért fohászkodnak

„A mostani, szinte tavaszias időjárás azonban felgyorsítja a paradicsom érését és növekedését, előre hozva a későbbi ültetvények termelési csúcsait is. Hollandiában szintén fokozódik a kibocsátás. Ha nem fordul téliesebbre az idő, legalábbis itt Spanyolországban, akkor nehéz lesz a piaci helyzet. Meglehet, hogy csak február második hetében térnek vissza az árak a normális kerékvágásba” – vélekedik a spanyol.

Kapcsolódó cikkünk: Belgiumban is felkapcsolták a villanyt.