fbpx

Egy kis segítség a szőlőültetvények telepítőinek

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 18.

Az árutermő szőlőültetvények telepítőinek munkáját segíti a megfelelő ültetési anyagok megtalálásában – a beérkezett szőlőiskolai szaporítási és leltárjelentések alapján frissített – „Szőlőiskolai szaporítások” című áttekintő táblázat.

 

Szőlő
Fajtákat, a klónokat és a szőlőiskolai szaporítással foglalkozókat tartalmazza a táblázat (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A segédanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kezeli

A táblázatban azoknak a partnereknek a 2021-es szaporítási évre vonatkozó adatai találhatóak összesítve, akik hozzájárultak a Nébih honlapján történő közzétételhez. Az összesítések mennyiségi adatokat nem tartalmaznak: a fajtákat, a klónokat és a termelőket ABC szerinti sorrendben, nem az előállítási volumen sorrendjében mutatják három munkalapon.

Az adatbázis közzététele segítséget kíván nyújtani az árutermő szőlőültetvényt telepítőknek az ültetési anyagok kereséséhez.

 

A szőlőiskolai szaporítások adatbázis 84 termelő vállalkozás adatait foglalja össze

A szőlőiskolai termékek nagy részét az oltványok adják, sok fajta-alany kombinációval, míg az alany nélkül felsorolt nemes fajták és klónok sajátgyökerű szaporításokat jelentenek, hasonlóan a külön összesített alanyvessző szaporításokhoz.

Az 1146 nemes fajta többségénél (986) az alany is meg van jelölve. A 24 alanyból a legtöbbet alkalmazott a Teleki-Kober 5BB K.21, mely 161 különböző nemes oltványt fogadott.

A táblázatkezelő programmal összesített adatok a Nébih növénytermesztéshez kapcsolódó adatbázisokat gyűjtő honlapon elérhető, illetve közvetlenül letölthető.

 

Forrás: Nébih közlemény
Összeállította: Barna Ferenc