Újgenerációs Fendt traktorok

Írta: MezőHír-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 20.

A Fendt fejlesztőtevékenységének eredményeként az elmúlt két évben több új traktorsorozatot mutatott be, a legkisebb Fendt 200 Vario modellektől a legnagyobb, gumihevederes Fendt 1100 Vario MT változatig bezárólag. A vállalat termékfejlesztésének középpontjában az innovatív technológia kompetenciája áll.

 

A világot sújtó koronavírus-járvány alatt az európai mezőgépipar teljesítése jelentősen csökkent. A 2020. áprilisi mélypontról azonban az iparág folyamatos fellendülése figyelhető meg. Egyes gazdasági szakértők 2021-re Európában – Törökország kivételével – a traktorpiac fellendülésére számítanak, és 180 000 db-nál is több traktor értékesítését várják, amely szám majdnem eléri a 2012-es év mennyiségét.

Az AGCO Corporation termékkörébe tartozó Fendt traktorok globális értékesítése is emelkedett az előző évhez képest, és az idén várhatóan több mint 20 000 db traktort fognak készíteni a marktoberdorfi gyárban. A Fendt növekedése azért lehetséges, mert olyan traktorokat gyártanak, amelyek nemcsak az európai, hanem a világpiacon is keresettek. A vállalat termékfejlesztésének középpontjában az innovatív technológia kompetenciája áll. A Fendt 2021 áprilisában Marktoberdorfban új fejlesztőrészleget hozott létre az elektronika, a szoftver és a digitalizálás fejlesztésének meggyorsítása érdekében. A Fendt a fejlesztőtevékenysége eredményeként az elmúlt két évben több új traktorsorozatot mutatott be, így a Fendt 200 Vario; Fendt 200 V, P, F Vario; Fendt 300 Vario; Fendt 700 Vario; Fendt 900 Vario és Fendt 1100 Vario MT változatot. Ezek a traktortípusok előjegyzésben megvásárolhatók, illetve idén vagy jövő év elején a kereskedőknél át is vehetők. Most, példaképpen, nagyon röviden két típus ismertetésére kerül sor.

 

Új Fendt 300 Vario sorozat

Az új, negyedik generációs Fendt 300 Vario sorozat a 110 és 152 LE közötti teljesítményosztályban négy modellt tartalmaz (311, 312, 313, 314), amelyeknél három konfigurációból – Power, Profi és Profi+ – lehet választani. A sorozat fejlesztése során a fő hangsúly a traktor kényelmes és a digitális eszközök nyújtotta modern használatára irányult. 2020 szeptemberétől minden modell megrendelhető a Power, Profi és Profi+ továbbfejlesztett változatokban, amelyek ez év elejétől kerültek forgalomba. A négykerékhajtású, rugózott első tengelyű, tengelycsonk-kormányzású és kormányfékkel ellátott Vario ML75 fokozatmentes sebességváltóval rendelkező, előre 0,02–40, hátra 0,02–25 km/h sebességgel haladó univerzális traktor a kis- és középgazdaságok ideális erőgépe. A továbbiakban a Profi+ változatot ismertetjük. A Fendt 314 Vario Profi+ elnevezésű modell a sorozat legnagyobb teljesítményű és legjobban felszerelt változata (1. kép).

Fendt 314 Vario Profi

  1. kép. A Fendt 314 Vario Profi+ sorozatának legnagyobb teljesítményű és legjobban felszerelt változata

A traktor AGCO Power 4,4 literes, 4 hengeres, turbós dízelmotorja teljesíti a Stage V emissziós előírásokat, a DOC, a DPF és AdBlue-SCR kipufogógáz-utókezelési berendezéssel. A motornál a legutóbbi fejlesztések során elhagyták a kipufogógáz-visszavezetést, viszont a szelepvezérlésnél hidraulikus szelephézag-szabályozót építettek be. A dízelmotor Dynamic Performance teljesítménynövelő megoldással 112 kW (152 LE) teljesítményt szolgáltat.

Az új, formatervezett, tágas, klimatizált vezetőfülke mechanikus rugózású. A kényelmes ülés légrugózású, és új vezérlőkartámasszal rendelkezik, amelyen helyet kap többek között az új többfunkciós joystick stb. (2. kép).

Fendt 314 Vario Profi+ új formatervezett vezetőfülkéje

  1. kép. A Fendt 314 Vario Profi+ új, formatervezett vezetőfülkéje

A FendtONE kezelési filozófia része lett a sorozatnak. A kormányoszlopon egy 10 ̋ digitális műszerfal jelzi többek között a menetsebességet, a motor fordulatszámát, a hajtóanyag-fogyasztást és a folyadékszinteket. A kartámaszon lévő navigációs joystickkal a vezető ki tudja választani a különböző vezérlőmenüket, beleértve a „nagy” joystick és a „kis” 3L joystick kiosztását, a hidraulikus szelepek, emelőberendezések, TLT beállításait stb. A Fendt 314 Vario Profi+ felhasználói most először rendelkeznek 12”-os terminállal, amely tartalmazza az összes segédrendszer testreszabási lehetőségét, például a kontúrsegéd, a SectionControl, a VariableRateControl és egyebek esetében. Lehetőség van opcionálisan egy második, 12” érintőképernyős, a tetőbe betolható terminál elhelyezésére, amelynek segítségével például az ISOBUS-os munkagépek funkciói jeleníthetők meg, és az automata kormányzás, a munkagépek szakaszos vezérlésének programozása stb. valósítható meg.

 

Új Fendt 1100 Vario MT sorozat

Az új, nagyteljesítményű Fendt 1100 Vario MT gumihevederes sorozat 1151, 1156, 1162 és Fendt 1167 Vario MT jelzéssel négy modellt tartalmaz (3. kép).

Fendt 1167 Vario MT új gumihevederes 673 LE-s traktor

  1. kép. Fendt 1167 Vario MT új gumihevederes, 673 LE-s traktor

A legerősebb Fendt 1167 Vario MT modell MAN 6 hengeres soros dízelmotorja 16,2 literes, és maximális teljesítménye 495 kW (673 LE), a többi modell MAN 6 hengeres, soros, 15,2 literes motorral rendelkezik, amelyek teljesítménye sorrendben 376 kW (511 LE), 415 kW (564 LE), 455 kW (618 LE). Ezek a motorok a Fendt ID koncepciónak megfelelően alacsony fordulatszámú motorvezérléssel rendelkeznek. A motorok teljesítik az európai Stage V emissziós előírásokat a DOC, DPF és AdBlue-SCR kipufogógáz-kezelő rendszerrel. A fokozatmentes sebességváltó TA 400T jelzésű Fendt VarioDrive hajtáslánca – az ilyen nagy teljesítményű gumihevederes traktorok között egyedülálló megoldásként – 0,02–40 km/h közötti haladási sebességet biztosít.

Fendt 1167 Vario MT traktor MTS SmartRide+ rugózású futóműve

  1. kép. Fendt 1167 Vario MT traktor MTS SmartRide+ rugózású futóműve

A Fendt 1100 Vario MT traktorok alaptömege 18 800 kg, és emellett 27 000 kg-ig pótsúlyozhatók. A futómű MTS SmartRide+ csavarrugós felfüggesztése két, külön is szabályozható hidraulikus hengerrel rendelkezik, amelyekkel az alváz szintben tartható, és a traktor eleje emelhető-süllyeszthető (4. kép).

A traktorok szabványos nyomtávja 2 286–2 502 mm között változtatható, de opcióként igen széles gép is rendelhető, amelynek nyomtávja 3 251 mm. Igény szerint különböző futófelületű és szélességű gumihevederek választhatók. A Fendt 1100 Vario MT sorozat nagy teljesítményű hidraulika-rendszerrel rendelkezik. Az opcionális két terhelőérzékelős szivattyú 2 × 220 l/perc szállítóképességű, 200 barmaximális nyomású, és külön hidraulikakört tudnak táplálnak. A traktorok különlegessége a mindkét irányban 28°-ban hidraulikusan eltolható lengő vonórúd és a mindkét irányban 12°-kal elforgatható hárompontos felfüggesztőszerkezet. Ezek nehéz munkagépek alkalmazása esetén megkönnyítik a kormányzást, segítik az iránytartást, mérséklik a heveder kopását és a hajtóanyag-fogyasztást. A tágas, légkondicionált, mechanikusan rugózott vezetőfülkében légrugózású az ülés (5. kép).

5. kép. Fendt 1167 Vario MT traktor vezetőfülkéje

  1. kép. A Fendt 1167 Vario MT traktor vezetőfülkéje

A gép kényelmesen, gyorsan irányítható és könnyen felügyelhető a többfunkciós kartámasszal, a beépített Fendt multifunkciós joystickkel, valamint a 10,4 ̋ nagyságú érintőképernyős terminállal. A kezelőszervek és a kapcsolók egy részének funkciója igény szerint testreszabható, programozható. A Fendt VarioGuide automata kormányzása most a Trimble vagy az újgenerációs NovAtel vevőegységgel is elérhető. A NovAtel a kínai Beidou műholdakról is tud jeleket fogadni. A Fendt 1100 Vario MT gumihevederes traktorsorozatot a nagy gazdaságok és a bérmunkát végző vállalkozások fogják gazdaságosan használni, elsősorban növénytermesztési munkákhoz, nehéz, nagy sebességű talajművelésre, a legnagyobb munkagépek kiszolgálására.

 

Felhasznált forrás: https://www.fendt.com/us/news-center

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. EGYETEMI DOCENS