fbpx

A világ legnagyobb földbirtokosai közel és távol

Írta: - 2022 január 11.

Talán nem meglepő, hogy Kínában találhatók a világ legnagyobb gazdaságai, az USA földbirtokosai a nyomukba sem léphetnek. Európán belül a tavaly júliusig legszigorúbban szabályozott földpiaccal rendelkező Ukrajnában találni a legnagyobb agrárholdingokat.

 

termőföld
Százezer hektárok egy kézben? (fotó: Horizont Média)

 

Ukrajna eddig erős fékkel fogta a nagytőkét

Az amerikai The LandReport legfrissebb összegzése szerint az USA legnagyobb földbirtokosainak élén 2021-ben a kaliforniai Emmerson család vette át az első helyet John Malon médiamogultól, miután a tavalyi évet földvásárlásra használták ki, és szűk egymillió hektárra bővítették a kezelésükben lévő területet. Ez magyar viszonylatban felfoghattalanul nagy terület. Nálunk a legnagyobb földhasználó, a Talentis-csoport 45 ezer hektárt művel.

A közvetlen közelünkben, Ukrajnában azonban százezer hektárokról beszélhetünk a legnagyobb agrárholdingok esetében. 2020-ban a csúcsot egy luxemburgi bejegyzésű vállalat, a Kernel tartotta, amelyik nem kevesebb, mint 530 ezer hektárt (!) művelt. A cég 1995-ben jelent meg Ukrajnában, és 2011-ben már 230 ezer hektárral rendelkezett. Az ország top-10 földbirtokosa mind 100 ezer hektár feletti termőfölddel rendelkezik, közülük kettő luxemburgi bejegyzésű, kettő ciprusinak mondja magát, egy holland és egy amerikai. (A külföldi tőke jelenlétéről az ukrán földpiacon itt írtunk.)

Az ukránok a rendszerváltást követő földosztásban mintegy 30 millió hektárt juttattak vissza 7 millió földtulajdonosnak. Ezek 75 százaléka nem dolgozik az agráriumban, és mostanra elöregedett. Egyébként a földek 25 százaléka – ez egy magyarországnyi terület – állami és önkormányzati tulajdonban van. Csak az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia mintegy félmillió hektárnyi mezőgazdasági területet kezel. A föld eladását 2001 óta korlátozták Ukrajnában, így alapvetően bérleti rendszerben, 10 éves szerződésekkel művelték.

Ezen változtattak tavaly júliusban, amikor úgy döntöttek, két évtizednyi moratórium után eladható válik ez az alapvető termelőeszköz. Magánszemélyek 100 hektárt birtokolhatnak. Ez a korlát 2024. január 1-ig marad érvényben, innentől kezdve azonban a külföldi magánszemélyek előtt is megnyílik a világ egyik legértékesebb földpiaca, és az állami földek is értékesíthetővé válnak. 2024-től az ukrán bejegyzésű cégek is földtulajdonosokká válhatnak. A birtokolható területi maximum 10 ezer hektárra emelkedik, a korábbi földbérlők elővásárlási joggal rendelkeznek. A külföldi bejegyzésű cégek továbbra is csak bérlőként lehetnek jelen a földpiacon, de semmi akadálya annak, hogy a nyugati befektetők ukrán székhelyű vegyesvállaltok keretében tevékenykedjenek.

 

A világ legnagyobb földhasználói

Világszinten a fenti számok nevetségesen kicsik az ausztrálok és a kínaiak által egy kézben tartott területekhez képest – bár ez nem egyenlő a saját tulajdonnal. A világ legnagyobb földterületével egy ausztrál befektető rendelkezik, Gina Rinehart 12 millió hektárt mondhat a magáénak. A 100 ezer tehenes, kínai Mudanjiang City Mega Farm 9 millió hektáron gazdálkodik. A világ legnagyobb tehenészete az orosz embargónak köszönheti a létét: 2015-ben alapították orosz tőkével azzal a céllal, hogy a behozatali tilalom miatt kieső európai tejimportot ellensúlyozni tudja Moszkva. (Az embargó hatásairól itt írtunk.) Egy ausztrál agrárvállalkozás, az Australian Agricultural Company, 7 millió hektárt mondhat a magáénak, és szűk 6 millió hektárt kezel a gyapjútermelésre szakosodott ausztrál Jumbuck Pastoral Company. A kínai Modern Dairy 4,4 millió hektáron termeli meg a teheneknek valót.

Az Európai Unión belül a legnagyobb egy kézben művelt földekre a volt szocialista országokban találunk példákat, de Anglia is jó befektetési célpontnak bizonyult a 2008-as pénzügyi világválságot követően. Ekkor fordult például Sir James Dyson feltaláló a föld felé, amiből 10 ezer hektárt vásárolt össze. Anglián kívül egyedül Hollandia nem korlátozza a termőföld mozgását, de valójában mindkét országban nagyon drága és nehezen megszerezhető ez a vagyontárgy. Csehországban a földek 70 százalékát cégek művelik, alapvetően bérlemény formájában. A Magyarországon is jól ismert Agrofert csoport csak Csehországban több mint 116 ezer hektáron gazdálkodik, ezen felül 22 ezer hektárral rendelkezik Szlovákiában, összesen 141 ezer hektárt művel.