Santana 1 G – túl a harmadik éven – 1. rész

Egy új, perspektivikus termék bevezetése minden, növényvédő szereket gyártó és forgalmazó cég életében nagy esemény. Igaz volt ez a mi esetünkben is, hiszen egy számunkra teljesen új területen, a talajfertőtlenítő készítmények piacán kellett helytállnunk.

 

 

Sokak szerint talán nem is volt nehéz dolgunk a Santana 1 G bevezetése során, hiszen egy jó termék jó időben érkezett egy olyan területre, ahol a felhasználó üzemi szakemberek már szerettek volna élni a választás lehetőségével. Most, hogy 2012-ben túl vagyunk a Santana 1 G bevezetésének harmadik évén, érdemes visszatekinteni és értékelni a történteket.

Ha visszagondolunk, nem is akármilyen három év volt ez! Kezdődött egy rendkívül csapadékos, hűvös évjáratú 2010-es esztendővel, és zárult egy súlyos aszályt hozó 2012-es évvel. Ezek alapján igazán nem állítható, hogy évjárati hatások szempontjából elkényeztetett volna bennünket az időjárás. Ezen túlmenően három teljes szezon már elegendő ahhoz, hogy a felhasználók megismerjék a terméket, annak előnyeit, erősségeit, de egyben esetleges hibáit, gyengeségeit is. Mindezek alapján pedig gyorsan megszületik a szakmai közvélemény „ítélete”!

Mielőtt belemennénk a részletekbe, beszéljünk általánosságban a Santana 1 G-ről, azok számára, akik esetleg még nem ismerik a terméket. A készítmény hatóanyaga klotianidin, amely a neonikotinoidok csoportjába tartozik. Hatását kontakt módon is kifejti, de a meghatározó a gyomorméregként való hatás. Többek között ennek is köszönhető, hogy a kukoricabogár-lárvák elleni jó hatékonyság mellett a drótférgek elleni hatása is kiemelkedő. A hatóanyag jellemző tulajdonsága, hogy a növénybe való felszívódását követően bekerül a nedvkeringésbe, így a fiatal növények föld feletti részeibe is eljut.

A készítmény jelenleg kukoricában rendelkezik felhasználási engedéllyel, 11 kg/ha dózis felhasználása mellett talajlakó kártevők – így a kukoricabogár lárvája –, valamint kukoricabarkó elleni védekezésre.

Az előzőekben már szó esett a szakmai közvélemény „ítéletéről”. Lássuk tehát ennek a részleteit, ahogyan mi, itt, az Arystánál érzékeljük:

Tapasztalataink szerint a készítménnyel a kezdetektől dolgozó felhasználók egyértelműen elégedettek a termék hatékonyságával. Eleinte természetes módon érzékelhető volt némi óvatosság, különösen azokon a területeken, ahol erős a kukoricabogár-fertőzés. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az óvatosság már a múlté. Mára általánosan elfogadottá vált az a megítélés, hogy a Santana 1 G kukoricabogár-lárva elleni hatékonysága megegyezik a korábban használt, piretroid hatóanyagú készítményével, miközben drótféreg elleni hatékonysága a jelenleg piacon lévő termékek közül a legjobb. Tapasztalataink szerint egyre többen építenek a készítmény felszívódó hatására a fiatalkori károsítók elleni védekezés során is, gondolunk itt a kukoricabarkóra és a földibolhákra.

Az elmúlt három év során sok pozitív visszajelzést kaptunk a készítmény formulációjával, illetve kiszerelésével kapcsolatban. A granulátum fajsúlya viszonylag nagy, ami elősegíti a pontos adagolhatóságot. A Santana 1 G nem porzik, nincs kellemetlen szaga, és mindezek mellett nem higroszkópos. Feltűnő színe nagyban elősegíti a kijuttatás utólagos ellenőrzését, akár hetekkel később is. A termék kiszerelése praktikus, 11 kg-os zsákokban kerül forgalomba (1 zsák=1 ha), ami megkönnyíti a felhasználását.

Gondoljuk, sokan egyetértenek velünk abban, hogy egy új terméket „meg kell tanulni”! Nem volt ez másképpen a Santana 1 G esetében sem! Nem vitás, hogy kezdetekben a legnagyobb problémát a termék nagy fajsúlya jelentette. Sok felhasználó nem vette figyelembe ezt a lényegi eltérést, és a korábban alkalmazott beállításokkal próbálta kijuttatni a készítményt. Ennek egyenes következménye a nem megfelelő mennyiség kijuttatása lett. Ezen a „gyermekbetegségen” mára már túljutottunk, köszönhetően részben annak is, hogy a hat leggyakrabban használt géptípusra már pontos beállítási javaslattal rendelkezünk.

A fentiekben igyekeztünk egy nagyon rövid összegzését adni a Santana 1 G talajfertőtlenítő készítmény felhasználásának első három évében tapasztaltakról. A legfontosabb tapasztalatunk azonban az, hogy a jelek szerint a készítmény elfogadottsága magas szintű, a termelők évről évre egyre nagyobb arányban alkalmazzák, így mára a talajfertőtlenített kukorica-vetésterület csaknem felén a Santana 1 G-t használják. Cikksorozatunk további részeiben igyekszünk minden olyan – a gyakorlat szempontjából fontos – információt, illetve menet közben megszerzett tudásanyagot továbbadni, amely a termék eredményes felhasználását segíti.


arysta kukorica kukoricabogár lárva talajfertőtlenítő