fbpx

Kalászos gabonák tavaszi gyomirtása

Írta: - 2023 április 12. -Hirdetés

A Corteva Agriscience újdonságai

Termesztett növényeink gyomflórája átalakulóban van. Az éghajlatváltozás mellett a forgatás nélküli talajművelés, az átgondolatlan zöldítés, a nagy termőképességű, intenzív búza fajták és hibridek alacsonyabb tőszáma és a korábbi vetésidő egyaránt hatással van a gyomosodásra és új gyomfajok megjelenésére. A magas termésátlagok eléréséhez hatékony és jól időzített gyomirtásra és a gyomirtó szerek helyes megválasztására is szükség van. Ehhez járul hozzá a Corteva a tavaly bevezetett két új gyomirtó szerével, kibővítve az eddig is széles palettát.

Mezőgazdasági kultúra
Szépen fejlődő intenzív állomány Vas megye határában, 2022. január

QUELEX

A Quelex™ új, kora tavasztól már kijuttatható, gyors hatású kalászos gyomirtó szer. Hideg, fagyos időjárás esetén is kiemelkedő hatékonyságú székfűfélék, pásztortáska, galaj, tyúkhúr és árvacsalán fajok ellen, alacsony hatóanyag-tartalom mellett (mindössze 5 g Arylex™ és 5 g floraszulám hektáronként). Használata nem jár utóvetemény-korlátozással és a két eltérő csoportba tartozó hatóanyaga révén a gyomnövényekben a rezisztencia kialakulásának alacsony a kockázata.

Őszi búzában, tritikáléban és rozsban 50 g/ha dózisban, tavaszi búzában 40 g/ha dózisban posztemergensen kell kijuttatni a készítményt a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a kétnóduszos állapotáig. A parlagi ecsetpázsit és a rozsnok fajok ellen korán, bokrosodásuk végéig alkalmazzuk. Tarackbúza és egércsenkesz ellen a készítmény a gyomnövény továbbfejlődését akadályozza.

REXADE

Új, gyors hatású kalászos tavaszi gyomirtó szer Arylex hatóanyaggal, az egyik legszélesebb spektrummal rendelkezik az egyszikűek ellen. A Genius-ból megismert piroxszulamnak köszönhetően kiváló hatékonyságú a parlagi ecsetpázsit, rozsnok-fajok, héla zab és a nagy széltippan ellen. Használata nem jár utóvetemény-korlátozással.

Őszi búzában, tritikáléban és rozsban 50 g/ha dózisban, tavaszi búzában 40 g/ha dózisban posztemergensen kell kijuttatni a készítményt a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a kétnóduszos állapotáig. A parlagi ecsetpázsit és a rozsnok fajok ellen korán, bokrosodásuk végéig alkalmazzuk. Tarackbúza és egércsenkesz ellen a készítmény a gyomnövény továbbfejlődését akadályozza.

HATÉKONY, INNOVATÍV FORMULÁCIÓK

A két új, tavaszi gyomirtó szerünk a Quelex és Rexade a Corteva legkorszerűbb granulátumgyártási eljárásával készül. Az úgynevezett GoDRI (ejtsd: „gódráj”) formulációnak köszönhetően gyorsan diszpergálódnak még hideg (5 °C alatti) vízben is. Kijuttatás közben nincs ülepedés és nem dugulnak el a szórófejek, aminek köszönhetően egyenletesebb permetléfedettséget érhetünk el. A magasabb hatóanyag-koncentrációt lehetővé tevő formuláció alacsonyabb kijuttatási dózist, ezáltal alacsonyabb terhelést jelent a környezet számára. A GoDRI formulációval készült Quelex és Rexade gyors hatásúak, kijuttatás után fél órával esőállók és még hűvös, száraz időben is megbízható gyomirtó hatékonyságot biztosítanak.

A megfelelő hatékonyság érdekében mindkét készítményhez Vivolt® tapadásfokozó hozzáadása szükséges. A Corteva széles gyomirtószer-palettáján természetesen a korábbi slágertermékek is elérhetőek: a Mustang Forte (mezei acat, ragadós galaj, herbicid-toleráns napraforgó- és repce árvakelés ellen), a Genius WG (a tavaszi gyomirtás zsenije), a zászlóslevélig kijuttatható Colombus EC, valamint a Lontrel, Starane Forte és az Esteron 60.

Korszerű és hatékony gyomirtó szereink megbízható megoldást nyújtanak a kalászos gabonafélék minden jelentős gyomproblémájára. Kibővült ajánlatunkban megtalálhatók az évek óta jól bevált termékeink, valamint a legújabb készítményeink is. A különböző hatásmódnak és hatásspektrumnak köszönhetően bármely kalászos gyomirtási technológiába jól beilleszthetők.

Válasszon (gabonája) kedvére!

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser, Corteva Agriscience