fbpx

Még nem edződött meg a magyar búza

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 15.

Túl meleg volt az ősz és túl kései a vetés ahhoz, hogy a növény télállósága biztosan kialakuljon Magyarországon – mutat rá az európai elemzés.

 

búza

 

Az európai MARS-jelentés szerint november 1. és december 8. között eleinte szokatlanul meleg volt, majd ritkán tapasztalt hidegre fordult az időjárás. Az ősz egészét tekintve Kelet- és Észak-Európa legtöbb mezőgazdasági régiójában a valaha regisztrált legmelegebb időszakon vagyunk túl.

 

oszi melegrekordok EU

Magyarország az ötödik legmelegebb őszt élte meg 1979 óta (Forrás: MARS -jelentés)

 

A csapadékot tekintve Olaszország, Spanyolország déli része, Svédország és Finnország nagy része kifejezetten esős heteket élt meg, ezzel szemben Középkelet- és Délkelet-Európa nagy részén a szokásosnál szárazabb állapotokat regisztráltak. A legnagyobb szárazságot Kelet-Németországban, Lengyelországban, Ukrajna déli részén, Észak-Romániában és Törökországban tapasztalták. A száradó talajoknak köszönhetően Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában jórészt sikerült befejezni a késlekedő vetési munkákat. A munkák csúszása és a jobbára enyhe időjárás azonban nem tette lehetővé, hogy az őszi búza fagytűrő képessége mindenhol kialakuljon. Magyarországot kiemeli a jelentés, mint olyan tagállamot, ahol arányaiban nagy a művelt terület, sok a búza, de december 9-ig nem kielégítő az állományok felkészültsége a télre. Mindennek persze csak akkor van jelentősége, ha az idei tél – eltérően az elmúlt évek tapasztalatától – kemény fagyokat hoz. Most akkor annak drukkoljunk, hogy elmaradjanak a kemény fagyok és ne fagyjon ki a búza, vagy annak, hogy jöjjenek és végre kisebb legyen a kártevőnyomás?

 

búza telallosaga EU

Nem készült fel a vetés a télre (Forrás: Mars-jelentés)