fbpx

19 cukorrépatermelő országból 14 engedélyezi a Cruisert

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 15.

Idén óriási károkat okoztak a rovarkártevők, ami elkerülhető lett volna hatékony vetőmagvédelemmel. Az uniós államok többsége levonta a következtetést és lépett. Engedélyezik a cruiseres csávázást.

 

leveltetu cukorrepa

Fekete répalevéltetű (Aphis fabae)

 

Idén a lengyelek 250 ezer hektáron engedélyezték a repcevetőmag cruiseres csávázását. Az ismert csávázószer hatóanyaga egy neonikotinoid, a tiametoxám. Európa a méhekre hivatkozva tiltotta be 2018-ban, idén pedig már a nem mézelő cukorrépa csávázására sem lehetett alkalmazni. Ebben a kultúrában óriási termésveszteségeket kellett elkönyvelniük a gazdálkodóknak a szívókártevők által behurcolt vírusos betegségek miatt. Mint azt többször is megírtuk, Európa legnagyobb termelői, a franciák csaknem 30 százalékos terméskiesést szenvedtek el a hatékony vetőmagvédelem hiányában. Ennek következtében októberben újra engedélyezték a cruiseres vetőmagcsávázást egészen 2023-ig terjedően.

Decemberben jött a hír, hogy a lengyelek ugyanilyen időtartamra engedélyt adtak 40 ezer hektárra elegendő cukorrépamag tiametoxámos csávázására. Ezzel 13-ra nőtt azon uniós tagállamok száma (köztük van Csehország, Ausztria is), ahol az általános tiltás ellenére zöld utat kapott a neonikotinoidos magvédelem – legalábbis a szükséghelyzeti korlátozásokkal. Hétfőn érkezett a hír: végül a németek is kikényszerítették a hatósági döntést: a cukorgyárak vonzáskörzetében ők is 40 ezer hektáron engedélyezik a tavasszal elvetendő mag tiametoxámos kezelését.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) kérésére – a Syngenta támogatásával – a Cruiser 600 FS 2021. szeptemberében Magyarországon is megkapta a szükséghelyzeti engedélyt a cukorrépa vetőmag csávázásához.