fbpx

Hihetetlen: már a kukoricát is a lengyelektől vesszük

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 17.

Amíg mi itthon az egyre csökkenő árú tengerin üldögélünk, addig a hazai kereskedők egy meglepő partner felé fordultak. Nem hittük volna, hogy egyszer még a lengyel kukoricára is ráfanyalodunk.

 

kukoricahalom
Kevés és esik az ára, így még inkább vesztesnek érzi magát, aki elad (fotó: Horizont Média)

 

A lengyelek ebben is leköröznek

A minap egy gabonakereskedővel beszélgetve furcsa mondat ütötte meg a fülem: bár bőséges a fekete-tengeri kukorica kínálata, de még túl drága, bezzeg a lengyeleké! Az illető azt állította, onnan vásárolnak most a hazai kereskedők. Aztán megjöttek a hivatalos adatok is, és tényleg: a lengyel kukoricaterület elérte az egymillió hektárt, akkora, mint a magyar. A termésátlaguk pedig 7,3 t/ha volt, így össztermésben is mindenkori rekordot állítottak be. A magyarországi 6,5 millió tonnás összmennyiség ehhez képest szerény. És főleg szűkös, tekintve az ipari feldolgozás bő 4 millió tonnás igényét.

Lengyelországban még 2 éve is kevesebb mint 700 ezer hektárt fedett a szemeskukorica, 4,3-4,5 millió tonnás össztermésre voltak képesek. Az ország kukoricamérlege azonban pozitív volt, már tavaly is 1,5 millió tonnás kivitelre volt lehetőségük, idén pedig minden esélyük megvan rá, hogy 3 millió tonnával lépjenek a külpiacra: többel, mint mi, magyarok.

 

Mi a helyzet a románokkal, ukránokkal?

Az Európai Unió idei kukoricatermése 70,4 millió tonna lett, 5 százalékkal több, mint tavaly, és 9 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot. Az uniós átlaghozam 7,5 tonna lett. Franciaország 16 millió tonnás termést produkált, amivel magasan az első az EU-ban. Számunkra azonban fontosabb, hogy Románia idén 9 százalékkal lépte túl a megszokott termésmennyiségét, és 13,4 millió tonnás rekordot hozott össze. Ez nem kevesebb mint 6 millió tonna (!) kukorica exportjára nyit lehetőséget. Alapvetően déli, délkeleti irányban keresi vevőit, de jó magyar ajánlat esetén nyilván a szomszédnak is szállítana.

Ukrajnában harmadával több a kukorica idén, az átlaghozam 7,4 t/ha volt. A 40 millió tonnás termésből 34 millió tonna kerülhet exportra, bő 40 százalékkal több a tavalyinál. Ukrajna azonban elsősorban Kína felé értékesít, és kezdi megszokni a magas árakat. Egyébként óriási logisztikai gondokkal küzd.

Legutóbb ebben a cikkben írtunk a decemberi kukoricaárakról. A fekete-tengeri és a párizsi áru drágább most, mint a telephelyi hazai portéka. A lengyelek kukoricája ellenben megfizethető. Kérdés, meddig üldögélünk még a kukoricahalmokon?