fbpx

A drónelemzők következő kurzusára még lehet jelentkezni

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 14.

Egyedülálló szakirányú felsőfokú továbbképzésnek ad helyet a Digitális Fejlesztési Központ laborja. A „drónirányító és drónadatelemző” képzés első kurzusa hamarosan véget ér, a következőre még január végéig lehet jelentkezni.

 

Drón távirányító
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Széchenyi István Egyetem együttműködésének eredménye a felsőfokú továbbképzés
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A beszerzett adatok feldolgozásához megfelelő programok és ismeretek szükségesek

„A kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által szerzett adatok elemzését, kiértékelését is megtanulják” – világított rá a lényegre Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára a tárca sajtótájékoztatóján.

A győri egyetemmel 2019 óta működik együtt a minisztérium; céljuk a haladó technológiák megoldásainak a hasznosítása a gyakorlatban különböző ágazatokban.

A drónfelvételek elemzése szoftverek révén a mezőgazdaságban a pontos hozamtérképek kialakításában; a művelési területek fertőzöttségének megállapításában; a vízgazdálkodásban; a fertőzés helye, eredője és kiterjedtsége azonosításában; 3D-s ingatlanmodellek elkészítésében; hőtérképek létrehozásában és az infrastruktúra állapotának felmérésében van helye.

 

A képzés első alkalommal az idén februárban indult

A tervezett létszámhoz képest túljelentkezés jellemzi a szakirányú továbbképzést. A következő kurzusra a Széchenyi István Egyetem felnőttképzési felületén lehet jelentkezni.

Az egyetemi modellváltás eredményeképpen egy „új lába” az intézményüknek, hogy kutatásaik eredményeit a piacon kívánják hasznosítani, a tudást használható értékké alakítják – mondta Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja.

Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ vezetője megerősítette, hogy ennek a képzésnek létjogosultsága van, az infokommunikációs szektor hatalmas „humánerőforrás kapacitási ínségén” enyhítenek vele. További terveik között szerepel a drónlaborhoz kapcsolódva egy agrárdigitalizációs szakmérnök képzés indítása.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc