fbpx

A díjazott vetőmagcsávázó védi a talajt, növeli a termést

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 27.

A Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Gazdasági mutatók és társadalmi hasznosság

A 2021. évi Magyar Innovációs Díjak átadására került sor Budapesten. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a gazdasági mutatók és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeket.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt díjakat – a bíráló bizottság tagjaként – Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár adta át.

A 2021. évi Agrár Innovációs Díj
Sándorfy András, a Marton Genetics vállalatcsoport vezetője; Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár; Dr. Balla Zoltán, a Marton Genetics kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője (Fotó: Marton Genetics)

A tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt

A helyettes államtitkár rámutatott, fontos, hogy a termelőinknek a fenntarthatósági célok eléréshez a lehető legtöbb innováció rendelkezésére álljon. A díjazott biológiai vetőmagcsávázószer épp ilyen megoldás, hiszen úgy védi a talajainkat és vizeinket, hogy közben a termelés versenyképességét is szolgálja. A 2021. évi Agrár Innovációs Díjat Sándorfy András, a Marton Genetics vállalatcsoport vezetője vette át.

Külön öröm, hogy a díjazott agrár innováció abból a martonvásári, nagy múltú szellemi műhelyből került ki, ahol jó példáját láthatjuk annak, hogy a tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt – mondta Juhász Anikó.

A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktérium törzsek endospórát képezve vetőmag felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt adnak.

Az innováció 2021-ben 2625 M Ft nettó árbevételt eredményezett

A meghatározó kukorica hibridjeinek teljes 2021-évi termésű kukoricavetőmag tételeit már a biológiailag aktív csávázószerrel kezelte. Ennek eredményeként 22 kukorica hibrid 91.337 zsák vetőmagja kapott biológiailag aktív csávázást, összesen 5.224 litert, biztosítva a kellő fajtaszortimentet és mennyiséget. Ez a tervezett értékesítsük 90%-a, mely kellő alapot biztosít a megfelelő üzemi referenciák, tapasztalatok értékelésére és a továbblépéshez.

Kalászos bemutató
Marton Genetics, kalászos fajtabemutató (Fotó: Horizont Média)

A búza vetésterület 10%-át, a búza vetőmag értékesítésünk döntő többsége szintén MV Supary csávázással került forgalomba. Az új, innovatív fajták vetőmagja 100%-ban baktérium csávázást kaptak. Az értékesítésre került vetőmag mennyiség alapján a Marton Genetics több mint 21.000 ha kalászos vetést valósított meg, 3.751 liter MV Supary környezetkímélő, innovatív megoldás alkalmazásával.

Mesterséges intelligenciával támogatott ember-gép kapcsolat a folyamatirányításban

Az Agárminisztérium támogatásával kiírt Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. kapta meg a webSCADA6 folyamatirányító rendszeréért.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a vízkészlet nem végtelen, egyaránt szüksége van rá a mezőgazdaságnak, a lakosságnak és az iparnak is. A díjazott folyamatirányító rendszer fejlesztéséhez a mesterséges intelligenciát vették igénybe, ez még értékesebbé teszi az eszközt, így végtelen lehetőségekkel bírunk a kihívásaink megoldására.

A webSCADA6 alkalmazásával az üzemeltetési költségekben bizonyítottan jelentős megtakarítást érnek el a szolgáltatók, továbbá termelékenységet javító egységes irányítási és ellenőrzési eszközt biztosít számukra.

A díjazottakról és további 27, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány elérhető a Magyar Innovációs Szövetség honlapján.

Forrás: Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc