fbpx

MezőHír – 2017-02 – február

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 10.

 

Kedves Olvasó!

Lapzárásunk idején épp jégpáncélba burkolózik szinte az egész ország – a több mint egy hónapos kemény tél ezzel a nem túl elegáns búcsúprodukcióval adja át helyét az enyhülésnek. Hogy átmenetileg, vagy véglegesen, azt persze még nem tudni. Az mindenesetre nagy szerencse, hogy a szezonnyitó AGROmashEXPO és AgrárgépShow szakkiállítások ideje alatt közlekedési káosz nem nehezítette meg az érdeklődők dolgát, maximum a rendezvény végén okoztak kellemetlenséget a budapesti dugók.

A szervezők információi szerint – és ezt a mi tapasztalataink is megerősítik – a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen a rendezvényeken. 350 kiállító várta a Vásárvárosban a 45 000 látogatót – 9 pavilonban és a hozzájuk tartozó szabad területen összesen csaknem 40 ezer négyzetméteren.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása. Az elmúlt esztendőkben nőtt az ágazat gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje. Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgép-gyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium fontos tartópillére. A tárcavezető véleménye szerint a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017 a gépgyártók és a -kereskedők számára is a növekedés éve lesz.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke a megnyitón elmondta: a mezőgép-gyártás és -kereskedelem most már évek óta több mint 160 milliárdos piac, és ez idén akár 5 milliárd forinttal is bővülhet. Hangsúlyozta, hogy az egyik legnagyobb kihívás a hozzáértő fiatal szakemberek megszólítása, hisz úgy a termelők, mint az őket kiszolgáló gyártók, gépkereskedők folyamatosan érzékelik a szakemberhiányt. Az elmúlt években több program is indult a kedvezőtlen tendencia javítására.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szintén ezt a gondolatot fűzte tovább: véleménye szerint a hazai mezőgazdaság kihívásai növekvő szakmai elvárásokat támasztanak a gazdálkodókkal szemben, így mind inkább előtérbe kerül a „gondolkodó – gondoskodó gazda” fogalma, és egyre szembetűnőbb a mezőgazdaságban bekövetkező generációváltás.

A kiállítás négy napja alatt tapasztalataink szerint kifejezetten jó szezonindító seregszemle volt a budapesti rendezvény, szinte minden partnerünk jó szakmai érdeklődésről, megfelelő beruházási kedvről számolt be. Persze az tény, hogy a java még hátra van: a sok árajánlatkérés, egyeztetés után az üzlet megkötése még legtöbbször a kiállítást követő időszakra marad, lesz tehát tennivaló továbbra is. Reméljük, hogy a tavalyi, ilyen szempontból visszafogott év után idén tényleg erősebb lesz a beruházási kedv!

A kiállításról szóló beszámolók a lapzárta miatt márciusi számunkban kapnak helyet. A friss, februári MezőHír és a 48 oldalas Növényvédelmi melléklet átolvasása azonban, remélem, hasznos időtöltést jelent!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő