fbpx

Szerb szójafajták hazai viszonyokhoz válogatva

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 12.

Szerbia vezető agráripari csoportja, a Delta Agrar 2011-ben vásárolta meg a több mint 45 éves nemesítői múlttal rendelkező SELSEM nemesítőházat.

A SELSEM Szerbia vezető szójanemesítője, amely nemzetközi szinten is erős pozíciókkal rendelkezik. Korszerű, GMO-mentes fajtái Szerbián kívül jelen vannak az olasz, horvát, bosnyák, görög, román, moldáv, orosz piacon és az USA termelőinél.

 

szója

 

Az elmúlt időszakban hazánkban is felértékelődött a szójatermesztés, részben a garantáltan GMO-mentes növényi fehérje humánélelmezés számára való biztosítása, részben az állati takarmányozás igényeinek kielégítése érdekében. Az időnként tapasztalható „fehérjeínség” a szójatermesztés jövedelmezőségét is javította, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai körülmények közepette garantáltan magas terméseredményt produkáló fajták iránt. Ezt a piaci igényt igyekszik kielégíteni a BETAMAG-TRADE Kft., amikor az idei évtől több szerb szójafajta magyarországi forgalmazását kezdte meg.

Ajánlatunkban szereplő fajtáinkat az idei évben több szántóföldi bemutatón is láthatták az érdeklődők, pl. Hobolban, Újmohácson, Kiszomborban, Prügyön, Bakon és Püskiben. Ezenkívül Iregszemcsén saját nemesítői kísérletben teszteljük fajtáinkat.

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített MAESTRAL, PASAT, DUKAT, GORSTAK terméseredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink, amelyek a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek. Próbálják ki fajtáinkat!