fbpx

Allianz-biztosítás: eszközök a klímaváltozás hatásai ellen

Írta: - 2022 május 11.

A klímaváltozás hatásait a saját szemünkkel láthatjuk, azok már a mezőgazdaságba is begyűrűztek, és egyre nagyobb kockázatot jelentenek a gazdák számára, akiknek a megélhetését is jelentősen befolyásolja. A korábbi évek is bővelkedtek időjárási csapásokban, manapság azonban a hosszabb csapadékhiányos időszakok közben is egyre gyakoribbak a kiszámíthatatlan időjárással járó napok és a szeszélyes klíma okozta jég- és viharkárok, a tendencia pedig várhatóan a jövőben is folytatódik.

Cél a kiszámíthatóság

A gazdálkodók számára a legfontosabb szempont, hogy sikeres termelési évüket jó előre bebiztosítsák. Ezt a leghatékonyabban öngondoskodással tehetik meg. Ebben nyújtanak segítséget számukra a törvényhozók és a biztosítótársaságok – olyan szereplők, amelyek számára az agrárszektorban a mezőgazdasággal foglalkozók és a termelékenységük védelme elsődleges feladat.

Az Allianz kiemelt szempontként kezeli a klímaváltozás összes közvetett és közvetlen hatását, így természetesen azokat is, melyek a növénytermesztést érintik. Mezőgazdasági biztosításai széleskörűek, a növénybiztosítási szegmenst kiemelkedő, nemzetközileg is élen járó szakértelemmel és mélyreható hazai tapasztalattal gondozza. Ügyfeleinek kínált árai értékarányosak, szolgáltatásai korrekt feltételeken alapulnak, szakértői pedig segítenek eligazodni az adminisztratív feladatok között is.

„Mezőgazdasági termékportfóliónkat úgy alakítottuk ki, hogy mindenben a gazdák partnerei lehessünk, teljes védelmet nyújthassunk agrártevékenységeik során. A kínálatunkkal igyekeztünk lefedni a legszélesebb igényeket.” – összegez Szentaskó László az Allianz Hungária Zrt. senior portfóliómenedzsere – „Nálunk mindenki biztos kezekben tudhatja vállalkozását, aki:

  1. díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítást keres (A, B és C típusú mezőgazdasági biztosítás),
  2. nem díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítás iránt érdeklődik,
  3. állatbiztosítást kötne,
  4. gépek vagy berendezések vagyonbiztosításán gondolkodik.

Sőt, arra is van megoldásunk, ha egy gazdálkodás komplex védelmét szeretné lefedni.”

Díjtámogatott növénybiztosítás

Az Allianz legnépszerűbb terméke a díjtámogatott növénybiztosítás, melyet már tizedik éve fejleszt a mezőgazdasági termelők és integrátorok igényei szerint.  Ez a biztosítás kitűnő választás azok számára, akik a 2011. CLXVIII. számú törvény, illetve a VP3-17.1.1-16 számú mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás részletes feltételeiről szóló pályázati felhívás szerint vennének igénybe díjtámogatott növénybiztosítást.

A díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítási csomag részeként az Allianznál három különböző biztosítás választható, mely különböző kockázatokból tevődik össze. Ezek a jogszabályokban aktuálisan meghatározott növénykultúrákra vonatkoznak, a biztosítás pedig módozattól függően külön-külön és kizárólag együttesen is igényelhető a következő kockázatokra:

1. téli fagykár
2. őszi fagykár
3. tavaszi fagykár
4. mezőgazdasági árvízkár
5. vihar- és homokveréskár
6. jégesőkár
7. felhőszakadáskár
8. aszálykár

Kár esetén az Allianz díjtámogatott növénybiztosítás jelentős anyagi kompenzációt nyújt, ráadásul maximum a díj 70 százaléka támogatás formájában vissza is igényelhető, ebből adódóan évről évre egyre többen választják ezt a biztosítási fajtát. A különböző díjtámogatott módozatok közül az „A” díjtámogatott csomagbiztosítás a legkedveltebb, hiszen ez a fent említett 8 kockázatra együttesen nyújt fedezetet, amely jóval nagyobb biztonságot ad a gazdálkodók számára, mint a különböző fedezetek bármilyen más kombinációja. Ráadásul a díjtámogatási rendszerben túligénylés esetén ez a módozat élvez nagyobb prioritást, így ügyfelünk magasabb támogatásban részesülhet, mint a B vagy C típusú csak jég, vagy egyéb kockázatra kötött biztosítás esetén.