fbpx

Mélyponton a piaci gáz- és villanyáram – nem érezzük

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 03.

Elképesztő esésben az energia spot piaci ára, de a hosszú távú szolgáltatói szerződésekben ez nem jelenik meg. Egy telephely működtetése ma két- háromszor drágább, mint tavaly volt.

üvegházfűtés
Nálunk jellemzően a termálvíz fűt, de a szivattyút áram működteti (fotó: Horizont Média)

Nincs kereslet

Január első munkanapján 72,5 euróra esett egy MWh gáz ára. A háború kitörése óta nem láttunk ilyet, mutat rá az agrarheute.com. Ez már csak a töredéke az augusztusban látott, 300 euró feletti csúcsértéknek. Ennek okai, hogy az Európai Unióban átlagosan 83,2 százalék volt a földgáztározók töltöttsége december 30-án, a tél eddig rendkívül enyhének bizonyult, miközben a szél- és napenergiából nyert villamos áram mennyisége negatív árakat hozott az európai árampiacon. Hozzá kell tenni, hogy a fogyasztás esése mintegy 20 százalékos, nagyobb, mint amit a meleg időjárás önmagában indokolna.

A kereslet hiánya nyomta mélybe a piaci energiaárakat, mindez persze nem jelenti azt, hogy a fogyasztók szintjén is csökkennének – ezeket hosszabb távú szerződések rögzítik. Ezért a fedett zöldségtermesztésnek továbbra is fizetnie kell a termálvizet keringető szivattyúk magas működési költségét, ahogy az állattartó épületek gázfűtését is ki kell gazdálkodni valahogy.

Drága marad

A tavaly ilyenkor mért átlagos fogyasztói árszinthez képest most sokkal többe kerül egy telephely működtetése. Minél hamarabb járt le egy gázszolgáltatói szerződés, annál drágábban lehetett újrakötni. A decemberi szerződések az egy évvel ezelőtti árszint dupláján köttettek meg, ezzel szemben azoknak, akik november elején szerződtek újra (és ez a többség), mintegy háromszoros költségnövekedéssel kell kalkulálniuk az előző évhez képest – írja a német portál, de hazánkban is ez a helyzet.

Lásd még a témában: Ez gáz – nem úsztuk meg szárazon a nedves kukoricát.