fbpx

Féltünk tőle, most itt van

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 22.

Ráncos a levél, foltos, érdes a paradicsom? Akkor egy költséges vírus szabadult be az üvegházba!

 

paradicsom virus barna rancosodas
Ha egyszer felbukkan, akkor nehéz szabadulni tőle (forrás: s3.eu-west-2.amazonaws.com)

 

A nyugati országrészben már itt van

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termésráncosodása vírus (tomato brown rugose fruit virus, azaz ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító – figyelmeztet a Nébih. 2018 óta Európa számos országában teret hódított. A vírus 2019 elején került fel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára. Most pedig itt van, Magyarországon. Egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az előbbi helyszínen egy 5,2 hektáros, az utóbbin egy 6,2 hektár nagyságú üvegházban mutatták ki. Mindkét esetben növény-egészségügyi zárlat alá kellett helyezni a teljes termesztő berendezést. A növényvédelmi szakemberek megkezdték a fertőzések forrásának felderítését.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el, amely magában foglalja a vírus terjesztésére alkalmas minden anyag (pl. göngyöleg, munkaruha, metszőolló) rendszeres fertőtlenítését. Gondoskodni kell az üvegházból kikerülő zöld melléktermék ártalmatlanításáról is, amely történhet a hatóság által kijelölt helyszínen elföldeléssel vagy hulladéklerakóba szállítással, továbbá a termelési ciklus végén a teljes üvegházat fertőtleníteni kell. Hatósági felügyelet mellett a tünetmentes paradicsombogyók hazai értékesítésére továbbra is lehetőség van.

 

paradicsom virus barna rancosodas
Ezt nem veszi meg senki (forrás: eurofresh-distribution.com)

 

Hogyan védekezhetünk?

A növénykárosító ellen nincs hatékony védelmi technológia, és az egyéb tobamovírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg: a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak. A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok lesznek.

 

1. Csak megbízható forrásból szerezzen be szaporítóanyagot. A külföldi előállítású vetőmagok esetén nagyobb biztonságot adhat a vetés előtti célzott laboratóriumi vizsgálat.

2. Szigorúbban tartsák be az általános higiéniai szabályokat, végezzék el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina