fbpx

Mongólia a magyar agrárium piaca és erőforrása is lehet

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 07.

Az ázsiai ország nyitott a magyar mezőgazdasági tudásra és szabad munkaerő-kapacitással is rendelkezik.

 

mongol állattartók
Már Magyarországon is sűrűbben találkozunk velük (forrás: flickr.com)

 

Tovább erősítjük a személyes kapcsolatot

A magyar-mongol agrárkapcsolatok bővítésének további lehetőségeiről tárgyalt az Agrárminisztériumban Farkas Sándor miniszterhelyettes Tumur-Uya Jambalterennel, Mongólia Élelmiszeripari, Agrárügyi, Könnyűipari Minisztériumának államtitkárával. A megbeszélésen megvitatták az állattenyésztési és a növénytermesztési ágazatokban rejlő fejlesztési lehetőségeket.

 

Adni és venni is volna mit

Farkas Sándor hangsúlyozta a hatékonyság, a feldolgozottsági szint és a fenntarthatóság növelésének fontosságát. Magyarország és Mongólia hosszútávú együttműködésében szerepet kaphat a mezőgazdasági, illetve élelmiszer-technológiai transzfer is – mondta a miniszterhelyettes, továbbá kiemelte a szakértőcsere, valamint az ösztöndíjprogramok fontosságát is. A miniszterhelyettes elmondta, hogy Magyarországon az agrárium stratégiai ágazatnak számít. Megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a hazai agrárium fejlesztésére a következő években rekordösszeg áll majd rendelkezésre.

 

Nem régiben arról írtunk, hogy szeptembertől könnyebb az ázsiaiak foglalkoztatása is. A mongol munkaerőt az állattartók és a gyümölcstermesztők is szívesen fogadják.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina