fbpx

Az innovatív ID David gépek megkönnyítik a gazdálkodást

A sótonyi Gyarmati Farmon megrendezett gépbemutatón felvonultak az ID David munkaeszközei. A spanyol gépgyártó vállalat a szőlő- és gyümölcstermesztő ágazat számára gyárt kiváló minőségű gépeket. A Grapello Kft. által forgalmazott ID David termékek az idei évtől már a KITE Zrt. portfóliójában is megtalálhatók.

 

Síkfalmetsző
Az ID David síkfalmetszőnek még a vastagabb ágak sem jelentenek akadályt

 

Professzionális megoldás a gyümölcsfák előmetszésére

Szép számmal érkeztek a gazdálkodók a sótonyi kertészeti gépbemutatóra, ahol több ID David gépet munka közben is láthattak a gazdálkodók.

Elsőként a saját hidraulika-rendszerrel is felszerelt, a traktor frontjára kapcsolható síkfalmetsző mutatta meg, mire képes. Az ID David síkfalmetsző-kínálatában az alternálógerendelyes, illetve a fűrésztárcsás változat is megtalálható. Az alternálógerendelyes kivitel könnyű kialakítású, amit gyümölcsösökhöz, a kézi munkaerő kiváltására fejlesztett a gyártó. Alternáló vágóegysége robusztus, erős, akár 5 cm vastag ágat is elvág. A géphez vágóegységek 1,65–2,50 m munkaszélességgel választhatók. Egyes modellek kiválóan alkalmazhatók jéghálós ültetvényekben is, tetejező és oldalazó vágással együtt.

A fűrésztárcsákkal szerelt ID David síkfalmetsző a maga nemében egyedülálló a piacon, hiszen minden egyes fűrésztárcsáját külön hidromotor hajtja – hívta fel a figyelmet a gép előnyére Farkas Balázs, a Grapello Kft. képviseletében. A vágógerendely átfordítható,és lehetőség van a traktor jobb és bal oldalán is működtetni.

 

Multifunkcionális trágyaszóró

Az ID David trágyaszóró 3 és 10 m3 közötti tartálykapacitással érhető el. Alkalmas szerves trágya, pellet, mész, valamint szőlőtörköly kijuttatására is. A Gyarmati Farm meggyültetvényében egy oldalra, egyenletes elosztásban szórta ki a szerves trágyát. A szőlőben a keskenyebb sortávja miatt könnyedén megvalósítható a kétoldali kijuttatás is. Az ID David trágyaszóró a számos kiegészítőjének köszönhetően multifunkcionális.

A gép arra is alkalmas, hogy nyitócsoroszlyával felszerelve közvetlenül juttassuk a talajba a szerves trágyát vagy a granulátumot, amit utána azonnal be is dolgozhatunk.

 

Trágyaszóró
A spanyol gépgyártó trágyaszórója szép, egyenletes elosztásban juttatja ki a szerves trágyát

 

Soraljművelés ID David minőségben

A szerves trágya kijuttatása után az ID David soraljművelő gépcsaládjának XL modellje végezte el a talajba dolgozást. Ez a mechanikus gyomirtó szőlő- és gyümölcsültetvényekben egyaránt kiválóan használható. A rendezvényen az egyoldalas változat mutatkozott be, de kétoldali kivitel is elérhető. Az elektrohidraulikus kitérésnek köszönhetően akár (érzékeny kitérőkialakításától függetlenül) új telepítésben is megbízhatóan dolgozik.

A soraljművelővel felszerelt reverzibilis váz csatlakoztatható a traktor hátsó és fronthidraulikájára is: ehhez a művelőfejek széles skálájából választhat a gazdálkodó, az adott művelethez igazítva. A soraljművelő akár 12 km/h munkasebességre is képes. Hidraulika-rendszere a traktorétól teljesen független, olajhűtése pedig folyamatos, a túlmelegedés elkerülése érdekében.

A szerves trágyát a gépbemutatón 50 cm átmérőjű, függőleges tengelyű forgókapával szerelt munkaeszköz dolgozta a talajba, amihez a gazdálkodók gyakran választják kiegészítőként a damilos és a késes fűkaszafejet is.

 

Munkagép a gyümölcsösben
Több érdekességet, újdonságot is megtekinthettek a bemutató vendégei

 

A vendégek további érdekességekkel, újdonságokkal is találkozhattak a rendezvényen. Nem kis meglepetést okozott például a TMC Cancela MPK erdészeti talajmaró és mulcsozója, amely pillanatok alatt döntötte ki a gyümölcsfát, aprította össze, majd dolgozta be egyenletesen a talajba.