fbpx

Pár hónapig az etanolipar is boldog volt, nyereségre készült

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 06.

Az etanol ára ősszel nagyobbat ugrott, mint a kukoricáé, különösen Amerikában. A magyar takarmánygabona folyamatosan drágának számít.

 

etanolgyár
A magyar alapanyag nem olcsó, de a bioetanol nála is többet drágult (forrás: biofuel.hu)

 

Rekordszint közeli nyereség

Október végén, november elején már csaknem két és félszer drágább volt az etanol, mint az év elején, így sokat javult a kukoricafeldolgozók jövedelmezősége, annak ellenére, hogy idén az alapanyag is jóval drágább – állítják az USA-ban. Az iowai üzemek egy gallon etanolt 1,39 dollárért adtak el az év elején, novemberben pedig már több mint kétszeres áron, 3,17 dollárért. „Augusztus 1-jén az üzemek alapvetően még nullszaldós szinten működtek. Azóta az etanol ára és a termelés jövedelmezősége szó szerint kilőtt” – mondta Scott Irwin az Illinoisi Egyetem agrármarketing tanszékén. A szakember ekkor még reménykedett abban, hogy a 2021-es nyereség megközelítheti a hét évvel ezelőtti rekordot az év vége felé tapasztalható etanolár-emelkedés miatt. Csakhogy decemberre ismét fordult a kocka, és most megint az év eleji etanolárakkal szembesülnek a gyárak.

A bioüzemanyag-termelésben jártas elemzők szerint az etanol ára a benzinével együtt kezdett el emelkedni szeptemberben, és a kereslet meghaladta a készleteket. Az etanolgyártás társtermékeire (pl. takarmány-alapanyag) is nagy igény mutatkozott, különösen a megújuló dízellé feldolgozott kukoricaolajat keresték. A kukorica ára ugyanakkor stabilizálódott a betakarítás kezdete óta. A bőséges alapanyag-kínálat és a nagy etanolkereslet együttesen igen nyereséges termelést tesznek lehetővé – ezt igazolta 60 etanolgyár pénzügyi helyzetének vizsgálata (ezek az Egyesült Államok etanoltermelésének 35%-át adják).

 

Túlpörgött a gyártás

A kedvező helyzet természetesen felpörgette a gyártást. „Már hat hete több mint egymillió hordó etanolt állítunk elő naponta, ami közelíti a mindenkori termelési rekordot. Egyelőre még nem tudtuk visszaépíteni a készleteket” – mondta egy megújuló energiák terén jártas közgazdász még november elején. Azóta sikerült túlkínálatot teremteni a piacon. Iparági szereplők arra is rámutatnak: 2020-ban, amikor bezuhant a kőolajpiac, az etanolgyártás is nagy veszteségeket szenvedett el, és sok gyár felére csökkentette a gyártást, illetve hónapokra le is állt. Az iparágnak nagy szüksége lett volna egy jó évzárásra.

 

A szomszédok kukoricája

A magyarországi decemberi kukorica ára még mindig mintegy 10 ezer forinttal magasabb, mint amit az európai árszint indokol, az amerikai tőzsdei árat pedig tonnánként 15 ezer forinttal haladja meg. A hazai termelők szerencséje, hogy a februári szállítású román portéka is extrém drága (99 ezer forint/tonna a kikötőben). Ukrajna november végéig ötödével több gabonafélét exportált, mint a megelőző évben, köszönhetően a bőségesebb termésnek. A 25 millió tonna gabonából bő 5 millió tonna kukorica volt. A megcsúszott betakarítás, a szárítási és szállítási költségek emelkedése az ukrán portékát is megdrágította. A 101 ezer forintot is átlépő kikötői ár már nagyon magas a versenyképesség megőrzéséhez – vélik a szakértők. A számítások szerint még 25 millió tonna kukoricának kellene elhagynia az országot a következő betakarításig.

 

Ez a cikk is érdekelheti: Feleződhet a kukorica jövedelmezősége 2022-ben.