fbpx

Jön egy új támogatás, több lesz a baromfitrágya-pellet

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 30.

A marhatrágya jellemzően nem eladó, de a baromfitrágyából értékes árucikket lehetne gyártani minden nagyobb üzemnek. A növénytermesztés oldaláról folyamatosan nő rá az igény, minden gramm szerves trágyára szükségünk lesz.

baromfitrágya pellet
Még több feldolgozóra lenne szükség (forrás: baromfitragya.hu)

Az ország több pontján lenne szükség trágyafeldolgozóra

A műtrágyaárak meredek emelkedésével megnőtt az érdeklődés a pelletált baromfitrágyák iránt. (A marhatrágya jellemzően nem eladó, a gazdaság saját területit gazdagítja.) Hamar kiderült, hogy az igényekkel nehezen képes lépést tartani a hazai gyártás. Jó lenne, ha az ország több pontján koncentrálódó baromfitenyésztés rutinszerűen dolgozná fel értékes termékké a szerves trágyát. A szállítási költség ugyanis még pelletált formában is tetemes: a műtrágyához mérten három-ötszörös mennyiséget kell megmozgatni a földekig, és ekkor sem közelítjük meg vele az egyes tápelemek megszokott koncentrációját. A szerves anyag egyéb összetevői azonban biostimulátorként hatnak a talajban.

Nem átmeneti jelenség az igénynövekedés

Mivel a növény szája a gyökere, első körben mindenkinek a pelletált baromfitrágya jutott az eszébe, amikor leállt a nitrogénműtrágyák kiszállítása. Persze erősödött a lombon keresztül kiadható készítmények kereslete is. Mivel az unió mindenképpen csökkenteni akarja a kemikáliák kivitelét a földekre, várhatóan a jövőben is erős kereslet mutatkozik majd a fenti megoldásokra a tápanyag-utánpótlásban. Akkor is, amikor a műtrágyapiacon normalizálódik a helyzet.

Indul a feldolgozás támogatása

A szaktárca ezért bejelentette, hogy egy trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő új támogatási konstrukció készül. A trágyafeldolgozó üzemek fejlesztése közvetlenül segíti a mezőgazdasági termelőket a környezet- és klímavédelmi elvárásoknak történő megfelelésben. A szervestrágya fermentálásával olyan termékek állíthatók elő, amelyek az üzemi szántóföldi növénytermesztésben, kertészetekben, továbbá a lakossági felhasználásban talajkondícionálóként alkalmazhatók. Így jelentősen mérsékelhető a műtrágya-felhasználás és a környezet terhelése is – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Ez a cikk is érdekelheti: Folyékony műtrágyázás? Drónokkal a hatékony tápanyag-utánpótlásért.