fbpx

Két új géppel jelentkezett a Väderstad

A Väderstad a pandémia alatt sem állt le a fejlesztésekkel, és nemrég új vetőgépeket mutatott be online sajtótájékoztatóján. Az Inspire 1200 C/S minden részletében új, míg a Tempo L 16-24 Central Fill a korábban már kukoricavetési világrekordot elérő Tempo L továbbfejlesztett változata.

 

Inspire 1200C/S gabonavető gép

Az új Väderstad Inspire 1200C/S gabonavető gép a nagy kapacitásigényű gazdálkodókat célozza meg. A munkagép kompakt építésének előnyeit mind a szántóföldön, mind pedig a közúton történő szállítás során élvezhetik a felhasználók, az Inspire 1200C kombi változata pedig az egyik legnagyobb tartállyal rendelkezik a kategóriájában.

Az Inspire „szíve” az érzékeny, duplatárcsás csoroszlyarendszer, amely kiválóan képes alkalmazkodni a szántóföldön tapasztalható felszíni egyenetlenségekhez, így a vetési mélység mindig állandó marad. Az eredmény a táblaszinten tapasztalható, lenyűgöző vetőmag-lehelyezésben és egyenletes kelésben nyilvánul meg.

Az Inspire 1200C/S két különböző modell formájában – Inspire 1200S és Inspire 1200C – lesz kapható. A csak magvetésre használható Inspire 1200S változatot 5 000 literes vetőmagtartállyal szerelték fel, míg az Inspire 1200C kombi változat 7 200 literes tartálya osztott, azaz két külön rekeszben tartja a vetőmagot és a műtrágyát. A tartályából kilépve a vetőmag és a műtrágya a közös légáramban összekeveredik, és együtt kerül a talajba. Az Inspire 1200C/S egyik legfontosabb jellemzője, hogy a vetési teljesítményt nyolc különálló szakaszon keresztül lehet szabályozni. A nagy tartályból a vetőmagtartályokba történő állandó és egyenletes termékáramlás biztosítása érdekében a vetőmag és a műtrágya adagolása a nagy tartályból nyolc Fenix III adagolóegységen keresztül, nagy kimeneti pontossággal történik. A szántóföldön a vetési művelet könnyen vezérelhető az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszeren keresztül, amelyhez ISOBUS Task Controler rendszer is csatlakoztatható.

 

Väderstad Inspire 1200C/S
Väderstad Inspire 1200C/S gabonavető gép

 

A Väderstad Inspire 1200C/S a nagyközönség előtt a 2022 februárjában sorra kerülő Agritechnica nemzetközi szakkiállításon mutatkozik be, és a gép 2022 végétől lesz kapható.

Tempo L 16-24 Central Fill szemenkénti vetőgép

Jelenleg a Väderstad nagysebességű vetésre képes Tempo L precíziós szemenkénti vetőgépe tartja a világrekordot a 24 órás vetés terén, amit 2017-ben állított fel, 502,05 hektárnyi kukorica elvetésével. A vontatott, nagy munkaszélességű Tempo L család most tovább bővül: piacra kerül az új Tempo L Central Fill, amely egy központi tartályban tárolja a vetőmagot és a műtrágyát is. A Central Fill funkció azt jelenti, hogy a gazdálkodónak csak egy nagy központi tartályba kell töltenie a vetőmagot, a korábban megszokott soronkénti feltöltés helyett. A vetőgép ezután maga gondoskodik a vetőmag és a műtrágya elosztásáról az egyes soregységek között, amit a világrekorderhez illő sebességgel és pontossággal tesz meg. A központi feltöltés funkcióval a gazdálkodó még nagyobb napi teljesítményt tud elérni, ezáltal tovább növelve a termelékenységet.

 

Väderstad Tempo L 16-24 Central Fill
Väderstad Tempo L 16-24 Central Fill

 

Az új Tempo L Central Fill 16 vagy 24 soros változatban lesz kapható, ami modelltől függően 450 és 762 mm közötti sortávolságokat tesz lehetővé. A nagy napi teljesítményhez igazodva a vetőgépet egy új típusú tartállyal látták el, amely 2 200 liter vetőmag és 5 000 liter műtrágya, azaz összesen 7 200 liter inputanyag befogadására képes.

Mindkét gép a hannoveri Agritechnica szakkiállításon mutatkozik be, és 2022 végétől kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Vaderstad