fbpx

Beindultak az olajkutak, nem lesz 100 ezer a termény ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 11.

Ukrajnában a búza kikötői ára a múlt héten átmenetileg 315 dollárra (98 ezer forint) emelkedett tonnánként, mivel a fuvarköltségek már-már megfizethetetlennek tűntek. Aztán fordult a kocka.

 

búza kikötőben
A kikötőig is lassan jut el a gabona (forrás: 24newshd.tv)

 

Csiga tempóban mozog a gabona a világban

Az ukrán vámhivatal adatai szerint az ország 12,5 millió tonna búzát exportált már a betakarítás óta, ami 1,786 millió tonnával meghaladja a tavaly ilyenkori mennyiséget, és a tervezett exportnak a bő felét adja. 2020-ban ugyanekkor már a teljes export kétharmada megvalósult. Az oroszok idén október végéig 10,5 millió tonna búzát szállítottak ki az országból, harmadával kevesebbet, mint 2020 azonos időszakában a graintrade.com szerint.

A lassabb exporttempó nemcsak a nagyobb árumennyiségnek, hanem a nehezebb szállításnak is köszönhető. A fuvardíjak emelkedése erősen visszafogta a terménykereskedelmet, a gabonák vontatott érkezése pedig tovább hergelte a piacot. A malmi búza felvásárlási ára rekordszintre, tonnánként 310-315 dollárra (97-98 ezer forint) emelkedett az ukrán kikötőben, a takarmánybúza értéke pedig 292-295 dollárra (91-92 ezer forint) nőtt. A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz búzáért pedig novemberi szállítással 324 dollárt (101 ezer forint) kellett fizetni.

 

Az olaj fordíthat a trenden

Párizsban átmenetileg a 296 eurót (106.500 forint) ostromolta a termény jegyzése, végül a decemberi szállítású gabona ára 290 eurónál (104.400 forint) állapodott meg. A szállítási költségeket figyelembe véve a hazai 91 ezer forintos termelői ár meglehetősen magasnak számít. Tegnap már érződött a globális árakon az a bejelentés, hogy Szaúd-Arábia olajkitermelése a Covid kitörése óta először haladja meg a napi 10 millió hordót. A hírre már nagyon szükség volt, ugyanis, ha nem enyhül a globális energiaválság, az minden országot és minden szektort elér. Az olajárak mérséklődésének közvetlen hatása van a terményárakra is.

 

Lásd még a témában: Hosszan fog áramlani az ausztrál gabonafolyam.