fbpx

Jobban oda kell figyelni a talajvizsgálati eredményekre!

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 07.

A tavalyi év végére soha nem látott nitrogén műtrágya árakkal néztek szembe a mezőgazdasági termelők. Szinte sokkolta ezt a réteget, mivel a nitrogénműtrágya az az egyetlen eleme a gazdálkodásnak, mely kimaradása nagymértékű eredménykieséssel jár együtt. Sokféle terv megfogalmazódott, szakemberek keresik a megoldást. Jobban oda kell figyelni a talajvizsgálati eredményekre, ezek irányt mutathatnak – vezette fel „Mezo- és mikroelemek a nitrogén szolgálatában” című előadását Téglás-Kovács Zoltán, a FitoHorm Kft. szaktanácsadója

Őszi vetés
A nitrogénhiány látványos elmaradást okozhat a növény fejlődésében, ezért fontos hasznosulását segíteni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A növények számára szükséges makroelemek közül legnagyobb jelentősége a nitrogénnek van

„Egyetlen elem hiánya sem okoz olyan szembetűnő növekedésgátlást, olyan elmaradást az állományban, mint a nitrogénhiány” – olvasható több talajtani publikációban, tankönyvben (Kalocsai és Giczi 2006, Füleky1999).

Legközvetlenebbül nitrogénnel alakíthatók a termés mennyiségi és minőségi mutatói.

A felvett nitrogén a növényben – egy energiaigényes folyamat eredményeként – ammóniummá alakul a hasznosuláshoz.

A nitrogén hasznosulásának segítése

Különböző anyagokkal, tápelemekkel növelhetjük a talajban a nitrogén hasznosulásának arányát. A mezo- és mikroelemek közül ebből a szempontból jelentőséggel bír a réz, a kén, a mangán és a molibdén.

Ezen szerepükről eddig is tudtunk, de a jelenlegi körülményeknek köszönhetően felértékelődtek, amellett, hogy ezzel együtt más előnyős szerepük is előtérbe kerülhet.

A legfontosabb ezek időzítése a megfelelő hatóanyagformákkal, ismernünk kell az optimális fenológiai stádiumot.

Nézzük egyenként az elemeket!

Kísérleti kezelések bizonyítják, hogy réz és cink komplex kezelés őszi búzánál elősegítette a bokrosodást, és jelentős hozamnövekedés volt elérhető ezáltal.

Kén jelenlétében a kijuttatott nitrogén hatékonyabban dolgozik, hiányában felhalmozódhat a kultúrában a nitrát, és gátolt lesz a nitrogén-metabolizmus.

Mangán erősíti a növény fotoszintézisét és az asszimilátumok szállítását (erősödik a gyökérzet). Ennek eredményeként nagymennyiségű tápanyaghoz juthat a talajból a növény, mely be is épül, és a növény gyorsan fejlődik, egészséges marad.

A nitrogén-anyagcserében részt vevő enzimek nélkülözhetetlen fémkomponense a molibdén. Hiányában a nitrát redukció folyamata lelassul, ez gyakran káros mértékű nitrát felhalmozódáshoz vezet.

A költséghatékony hasznosulás érdekében fontos tudnunk, hogy tápelemek és a mikroelemek felvétele az adott növény mely fenológiai stádiumában intenzív, és hatása mikor a legdinamikusabb.

Megmunkált termőföld
Alap a megfelelő talaj az intenzív mezőgazdasági termelésnél (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A konkrét termékek és további információk a mezo- és mikroelemek kapcsán megtalálhatók a FitoHorm Kft.honlapján.

Az előadás a „VI. Pest megyei Szakmai Nap a Tápanyag-gazdálkodásról” című rendezvényen hangzott el, a kapcsolódó prezentáció letölthető a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete honlapjáról.

Forrás: Téglás-Kovács Zoltán/előadás
Összeállította: Barna Ferenc