fbpx

Hihetetlen szójatermés, erősen rekordesélyes a kukorica is

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 17.

Egyre elképesztőbb számok látnak napvilágot Brazília terméséről. A szója és a fővetésű kukorica adatai már egész pontosan becsülhetők, és a safrinháról is tudható, hogy átlagon felüli állapotban van a termékenyülés–szemképzés idején.

szójabab
Tényleg brutálisan jó termés lett (forrás: indiamart.com)

Jó kezdés után kiváló folytatás a kukoricában

Kissé csúsznak a brazilok a fővetésű kukorica betakarításával, 64 százalékos készültségnél járnak (2022: 68%). A brazil kormány 4,4 millió hektárról 27,2 millió tonna termést vár az első tengeritől – összegez az USDA.

Eközben a másodvetés (safrinha), amelyik a teljes kukoricatermés bő kétharmadát adja, már a kulcsfontosságú termékenyülés, szemképzés szakaszában jár. A műholdas felvételeken alapuló vegetációs index (NDVI) szerint a növények az átlagosnál jobb állapotban vannak. Mato Grosso államban, ahol nagyjából a safrinhatermelés fele koncentrálódik, rekord nagyságú termőterületről számolnak be (7,4 millió ha). A másodvetésű kukoricát júniustól szeptember végéig takarítják be.

A fő-, másod- és harmadvetésű kukoricák átlaghozama a várakozások szerint 5,73 t/ha, közel lesz a 2018/19-ben felállított mindenkori rekordhoz, 8 százalékkal haladhatja meg a tavalyi eredményt. Így az ország várhatóan rekord nagyságú, 130 millió tonnás termést vághat le, 12 százalékkal többet, mint tavaly.

Hatalmas szójarekordok születtek

A safrinha jellemzően a szója helyét foglalja el a brazil földeken, aminek a 94 százalékát tudták május elejéig betakarítani a gazdaságok. A déli Rio Grande do Sul államban rosszul sikerült a termés, az átlaghozamok 38 százalékkal csökkentek, a betakarítás lassan halad. Brazília többi részén viszont elegendő mennyiségű csapadékot kaptak a földek, és több államban is rekordtermés született. Bahiában átlagosan(!) 4,12 t/ha babot arattak, a paranái agrárminisztérium is rekordtermésről számol be 3,87 t/ha-ral, és Mato Grossoban sem csekély a 3,76 t/ha-os eredmény. Az egész országra vetítve 3,55 tonna az átlaghozam.

Így nem kizárt, hogy a brazil szójatermés eléri a 155 millió tonnát, 19 százalékkal(!) haladhatja meg a tavalyit, a betakarított terület 5 százalékos növekedése mellett. Jövőre ennél is több, 163 millió tonnás termés is összejöhet az elemzői várakozások szerint. Ennek elvetése októberben kezdődik.

Itt lapozható vissza az áprilisi állapot: Brazília: rekordok születtek szójából, felkészül a kukorica.