fbpx

Vetőmag ajánlat: a KWS őszi kalászosai

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 szeptember 22.

Vetőmagjaink iránt idén is jelentős az érdeklődés, ezért azon termelőknek, akik még nem döntöttek a fajtákról az idei őszi vetéshez, a KWS őszi kalászos fajtái közül a következőket ajánljuk.

 

STROMBOLI

 

Bőtermő és malmi minőségre képes őszi búza fajtáink

STROMBOLI fajtánk harmadik éve van jelen a piacon, és a gazdálkodók körében nagy népszerűségre tett szert. Tar kalászú, tetszetős fajta, a tavalyi rendkívül száraz tavaszon bizonyította stressztűrő képességét, idén is kiemelkedően magas hozamokat biztosított: Hajdúböszörményben 10,2 t/ha-t.

SILVERIO szálkás, korai fajta, vadkáros területekre is ajánljuk. Az intenzív technológiát kiemelkedően magas terméssel és malmi minőséggel honorálja. Kórtani szempontból kiegyensúlyozott, egészséges levélzetét az érés végéig megőrzi. A Hód-Mezőgazda Zrt. idei fajtakísérletében 9 t/ha terméssel a második helyen végzett, 13,8% fehérjével és 29,8% sikérrel!

VYCKOR korai típusú, kifejezetten tetszetős, korszerű, nagy termőképességű, ideális kenyérbúza. Tar, jól bokrosodó, kórtani szempontból kiegyensúlyozott, levélzete az érés végéig egészséges marad. Csabacsűdön 8 t/ha szemterméssel 14,1%-os fehérjével és 29,1%-os sikérrel takarították be. SILVERIO és VYCKOR fajtáink a TRIGO Kft. kizárólagos forgalmazásában érhetők el.

A középkései éréscsoportba tartozó MODERN alkalmazkodóképessége, tápanyag reakciója kiváló, gyengébb termőhelyi adottságok mellett is képes a jó termésre. Azon termőhelyekre ajánljuk, ahol a hosszabb tenyészidőben rejlő magasabb terméspotenciál nagy biztonsággal realizálható, pl. a Mosonmagyaróvár melletti Ásványrárón 10 t/ha volt a termésátlaga 14%-os fehérjetartalom mellett.

Kínálatunkból a legnagyobb területen vetett fajtánk az EXOTIC. Korai, alkalmazkodóképessége miatt ajánlunk fagyzugos, vadkáros helyekre. Megbízható, stabil fajta minőségben és mennyiségben egyaránt.

 

Bőtermő fajtáink

A SOLEHIO jól csengő név a KWS kínálatában, hiszen magas ezerszem tömegével (akár 50 g felett) és rekord termésével mára a legnagyobb mennyiségben forgalmazott búzánk. Az intenzív, jobb minőségű területekre javasoljuk. A SOLEHIO a búza hibridek méltó ellenfele, hiszen idén is rekordokat döntött, Kétsopronyban 66 ha átlagában meghaladta 10 tonnás hozamot, táblaszinten pedig 10,5 t/ha volt az idei rekordja. A Bólyi Mg Zrt-nél 28,5 ha átlagában 9,71 t/ha-os hozammal takarították be.

 

SOLEHIO

 

Extenzív termelésű fajtáink

A RUSTIC tar kalászú fajtánk levélzete és szára erősen viaszolt, szalmája erős, kiemelkedő a szárasság tűrése. Előveteményre nem érzékeny, kukorica után is vethető, jól tolerálja a késői vetést is, így egyszerűen beilleszthető a vetésforgóba. Kiváló tápanyagreakciójának köszönhető, hogy a gyengébb területeken és kevésbé intenzív tápanyag utánpótlás mellett is nagy termést várhatunk tőle. Kórtanilag stabil, egészséges levélzetét a teljes érés végéig megőrzi. Az idei évben a szeszélyes évjárattól függetlenül, konvencionális és BIO gazdálkodásban is 8 t/ha feletti terméssel takarították be.

A vadkáros területekre is van megoldás: ide a ZEPHYR szálkás búza a jó választás! A ZEPHYR közép-korai érésű búzafajta, kiváló betegség ellenállóképességgel, vetését az ország egész területén javasoljuk. Gyengébb talajokon is korrekt termést produkál, jó körülmények között képes a 10 tonna/ha elérésére is, ÖKO gazdálkodásban is régóta bizonyít. Nagylózson a búza fajtasorban az előkelő első helyezést érte el 9,32 t/ha szemtermésével. Üzemi területen Alsódobszán (Borsod-megye) 9,7 t/ha termés ért el.

Kérjük, idei őszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló fajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

Angyal Kornél
KWS kalászos szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
30 567 1722
[email protected]
Gonda László
KWS kalászos szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
30 933 1735
[email protected]

 

További infó fajtáinkról:
www.kws.hu